Barcelona, vista a través dels objectius de 200 fotògrafs
Una desena d'estacions de metro llueixen fotografies de gran format a les seves parets, un tribut a la memòria urbana de la ciutat dins la iniciativa Objectiu BCN, impulsada pels centres cívics de Barcelona.
La memòria urbana dels nostres dies, una Barcelona plural i actual. Aquest és el repte del projecte de fotografia documental Objectiu BCN. Retratem la ciutat. Es tracta d'una iniciativa de la xarxa de Centres Cívics de Barcelona amb comissariat del fotògraf Samuel Aranda que compon un retrat fotogràfic plural de la ciutat a partir de la mirada de 200 participants. Ciutadans i ciutadanes de perfil molt variat pel que fa a formació, procedència i edat, equipats amb les seves càmeres fotogràfiques, han configurat una guia inèdita de la vida als barris i carrers de la ciutat.
El resultat és un relat visual col·lectiu de Barcelona creat a través de centenars d'imatges. Algunes de les fotografies d'aquest relat col·lectiu s'han triat per baixar-les al metro i, fins a principis del mes de febrer, es poden veure reproduïdes en vinils de gran format en 11 estacions de la xarxa del metro de Barcelona.
Mirades sota terra
Una selecció de les 200 mirades que formen part de la iniciativa col·lectiva Objectiu BCN baixen al metro. Concretament, els usuaris podran trobar reproduccions de gran format a les andanes i intercanviadors de les estacions de Diagonal, Guinardó / Hospital de Sant Pau, Clot, Ciutadella / Vila Olímpica, Jaume I, Urquinaona, Universitat, Sagrada Família, Paral·lel, Espanya i La Sagrera.
En relació a les imatges del metro, el programa també ha previst un concurs que tindrà com a premi un lot de llibres sobre fotografia. Els usuaris hi poden participar fent-se un autoretrat o "selfie" amb alguna de les fotografies exposades al metro i compartir la fotografia a les xarxes socials Twitter i/o Instagram acompanyada de l'etiqueta #ObjectiuSelfie.
Un llegat fotogràfic de la ciutat
El projecte de fotografia documental Objectiu BCN, Retratem la ciutat es va fer entre febrer i juny del 2014 amb 200 alumnes en 12 centre cívics de 10 districtes de la ciutat amb un programa de classes teòriques, sessions pràctiques i sortides fotogràfiques impartides per professionals de la fotografia de reconegut prestigi internacional. Les fotografies se cediran en dipòsit per a la seva conservació a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona.
L'exposició col·lectiva, que conté més de 500 imatges en diferents formats, es pot veure fins al 25 de gener a La Virreina Centre de la Imatge. A més, entre els mesos de gener i març del 2015 els retrats també es podran veure a cadascun dels centres cívics que han col·laborat amb la iniciativa, amb una exposició dels treballs fotogràfics dels participants de cada centre.