Dissabte, 19 de setembre de 2020

Per una revetlla de Sant Joan segura

 

revetlla

Per una revetlla de Sant Joan segura

L'arribada de l'estiu ve acompanyada de la celebració de la revetlla de Sant Joan, una de les festes populars més celebrades a casa nostra. En aquesta celebració trobem elements tradicionals com els petards o la coca de crema i pinyons, que comporten alguns riscos per a la salut com ara lesions o intoxicacions.

Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 20.06.19 - 08:05h

Parlem de quines mesures us ajudaran a petits i grans a gaudir d'aquesta celebració d'una forma segura:

  • La tradicional coca de Sant Joan és el dolç típic d'aquesta celebració. Cal anar especialment amb compte amb les coques, sobretot si venen farcides de crema o nata, ja que si no es respecten les condicions d'higiene necessàries durant la seva elaboració i conservació són un medi òptim per a les intoxicacions alimentàries a causa de l'alta supervivència i multiplicació de microorganismes patògens, sumada a les altes temperatures d'aquesta època. Una de les mesures més importants per evitar intoxicacions alimentàries és mantenir la cadena del fred. Si conté crema o nata, assegura’t que compres la coca en un establiment apte i que estigui refrigerada a una temperatura inferior a 5º C. Cal que la conservis en fred fins al moment de consumir-la i que, si no us l'acabeu, la desis de seguida a la nevera. Si entre dues i sis hores després d'haver-la consumit tens mal d'estómac molt fort, suor freda, vòmits, diarrees o febre, el més probable és que pateixis una intoxicació alimentària. El més important és que no et deshidratis. En la majoria de casos seguint una dieta tova milloren els símptomes al cap de dos dies. Si no millores, ves al teu centre de salut.

Si decideixes fer tu la coca, respecta les normes bàsiques d'higiene: renta’t correctament les mans amb freqüència, mantingues neta la superfície on cuines i manipulis els aliments, separa els aliments per evitar intoxicacions creuades, cou-los i refreda'ls adequadament. 

  • Tingues precaució amb els petards. Compra productes pirotècnics en establiments autoritzats i segueix les normes de seguretat del fabricant per evitar lesions o cremades. No s'han de llançar contra ningú, ni encendre'ls dins de casa o guardar-los a les butxaques. Consulta aquesta infografia sobre quins tipus de petards són aptes per a cada edat. En cas de patir una cremada, si la pell està envermellida refresca-la i aplica-hi una crema hidratant. Beu aigua encara que no tinguis set i, si apareix febre, consulta amb la infermera. Si es tracta d'una cremada profunda, aplica aigua a temperatura ambient durant 10-20 minuts. Cal que vagis al centre de salut perquè en facin una valoració urgent o que truquis al 112 i segueixis les seves indicacions. És important que no petis les butllofes, només cal netejar-les amb un antisèptic. Tampoc s'han d'aplicar pomades, cremes o pasta de dents ni desenganxar la roba de la pell. 
  • Modera el consum d'alcohol, que en aquest tipus de celebració acostuma a ser elevat i, en conseqüència, s'incrementa el nombre d'accidents de trànsit. Com menys quantitat d'alcohol, millor. Sobretot, si has de conduir, no beguis. Intenta trobar alguna altra opció, com desplaçar-te en transport públic. 

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB