Un projecte per reconèixer les accions del personal de TMB, finalista del repte de TMBinnova

Un equip, format per companys i companyes de TMB, ha proposat la creació d'un Pla de Reconeixement d'accions per posar en valor les bones pràctiques del personal de TMB al repte d'intraprenedoria de TMBinnova.

Eloi Blanes / 18.04.24 - 12:45h

Arribem a la tercera entrevista als grups que han arribat a la fase final del repte d'enguany de TMBinnova. En Bernat Rodríguez, Psicòleg de Selecció, Formació i Desenvolupament, Marian García, Responsable d'Atenció Presencial i Contact Center, i la Clara Segura, consultora sènior de Desenvolupament i Gestió del Coneixement, són els companys que han ideat aquesta innovadora proposta de creació d'un Pla de Reconeixement per reivindicar les bones praxis de la plantilla de TMB i combatre l'absentisme laboral. Aquest nou pla combina recompenses econòmiques i reconeixement públic, a més d'altres gestos significatius per valorar i motivar el personal de l'organització.

La iniciativa, que porta per nom "TMB som tots i totes! Fem que es reconegui", ajudaria a detectar als empleats i les empleades que tenen la moral baixa amb l'objectiu de recuperar a tothom. Aquesta proposta aposta per un canvi cultural a TMB i busca incloure polítiques proactives de benestar per a totes les persones.

El Pla de Reconeixement d'accions ha arribat a la fase final del repte d'intraprenedoria de TMB per prevenir i reduir l'absentisme laboral. Ara, el projecte està a tan sols un pas d'aconseguir una plaça a la final que se celebrarà el dia 8 de maig a la Sala Meier del MACBA.

Parlem amb els creadors de la proposta, en Bernat, la Marian i la Clara.

Enhorabona per arribar a la fase final! Sou un grup de psicòlegs i psicòlogues, amb una gran experiència a la casa. En Bernat, fill i net de conductors i marit de conductora, va començar fa deu anys a TMB, la Marian fa vint anys i la Clara celebra aquests dies trenta-tres anys formant part d'aquesta gran família. Era la vostra primera vegada participant en un procés d'innovació?

Bernat: Podríem dir que soc un cul inquiet. Sempre m’ha agradat observar i entendre el perquè i el motiu de les coses i com millorar-ho. He vist créixer algunes idees que he anat tenint i he compartit en mans d’altres ja que, per diferents contextos, no podia donar-les sortida. En aquesta ocasió, he cregut que el tema era prou contundent per a posar-nos-hi a fer créixer aquesta casa i el benestar de tothom plegat.

Marian: Per mi és la primera vegada. El Bernat em va engrescar a formar part del seu equip i ajudar-lo a donar forma a la proposta.

Clara: He estat agent d'innovació des de la segona edició, cosa que m'ha permès participar a la plataforma TMBinnova. Aquesta és la primera vegada que participo com a membre actiu.

La vostra proposta es basa en reconèixer les bones accions del personal de TMB. Creieu que amb ella podreu resoldre el repte que es buscava?

El primer que volem aclarir és que la nostra proposta fa focus en una part de l'absentisme, aquella que "practiquen" les persones que podent treballar no ho fan o allarguen les baixes més del compte. Ens hem basat en el coneixement que tenim com a psicòlegs i hem anat a buscar reforçar el que sabem que són factors de protecció davant l'absentisme: el reconeixement positiu i el sentiment de pertinença. El nostre punt diferencial és que partim d'aspectes positius i de manera proactiva, i a més ho fem de manera sistematitzada.

Com definiríeu el vostre procés de creació i preparació de cara el repte de l'absentisme?

La veritat és que tot ha fluït molt àgil, a l'equip ens hem entès molt bé i teníem molt clar quina era la metodologia a aplicar, al final ens basem en recerca psicològica aplicada a un cas particular.

Heu tingut molta participació per part dels companys i les companyes de TMB.

Sí! Ens ha sobtat molt positivament l'enorme participació que hem obtingut amb el formulari de viabilitat de la proposta. Recordem que en una reunió amb Coneixement de Mercat ens deien que un 2-3% era el percentatge de participació habitual, i tancarem amb un 5% de la plantilla. 414 persones han validat la proposta, i concretament el 96% consideren necessari que TMB disposi d'un Pla de Reconeixement sistematitzat. Això per nosaltres és molt important i els volem agrair des d'aquí la participació.

Després de presentar-se 58 idees inicials, la vostra és una de les 5 finalistes. Us ho esperàveu?

És una alegria estar entre els 5 finalistes. Hem treballat molt i creiem que hem fet una bona feina, però hi havia altres propostes molt potents.

Recomanaríeu a la resta de companys i companyes participar en reptes futurs?

Sens dubte! Aquest tipus d'accions és una de les coses que reforça el sentiment de pertinença a una organització, per tant, i tant!

Per acabar, quines conclusions podeu extreure de la vostra participació en el repte de TMBinnova?

Entenem que accions com TMBinnova, entre d'altres, són un factor que ens apropa cap a l'ideari com a empresa que es preocupa pels seus integrants, atès que una empresa saludable és una empresa que rendeix més i millor. No obstant, i ja ho indiquem en el nostre estudi, no poden ser accions aïllades. S'han d'establir d'una manera orgànica i sistematitzada més procediments que ajudin a sentir-se part del tot, ja que TMB som tots i totes, a tots els efectes.

Més informació al web de TMBinnova.

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB