Divendres, 18 de setembre de 2020

Resultats del programa de prevenció de càncer de còlon

 

TMB

Resultats del programa de prevenció de càncer de còlon

El Servei de Prevenció i Medicina del Treball de TMB va dur a terme durant l'any passat el programa de detecció precoç de càncer de còlon, per diagnosticar precoçment possibles lesions i evitar l'aparició d'aquesta malaltia.  

Redacció / 26.02.15 - 12:56h

El programa anava dirigit als treballadors de la companyia d'entre 50 i 61 anys i a aquells que tinguessin algun signe d'alarma de càncer de còlon i recte, i consistia a fer una prova senzilla per detectar sang oculta a la femta. En el cas que el resultat de la prova detectés petits indicis de sang, caldria fer una colonoscòpia per esclarir el diagnòstic.

Per tal de donar-hi difusió es va posar en coneixement dels Comitès de Seguretat i Salut i es va fer una campanya de comunicació interna dirigida als treballadors. Per maximitzar-ne l'efectivitat, entre l'inici de la campanya i el mes de gener del 2014 es va fer un enviament d'una carta personalitzada a tots els treballadors més grans de 50 anys.

Els interessats a participar-hi eren citats a una visita mèdica on se'ls recollia els antecedents personals i familiars, rebien informació sobre el programa i els entregaven el kit (KIT SOH-SENSOR) per tal de fer la determinació de sang oculta en femta.

Un cop rebuts els resultats del laboratori, en els casos negatius els enviaven una carta notificant el resultat, i en els casos que donaven positiu se citava el treballador al servei mèdic per donar-li una carta adreçada al seu metge de capçalera en què s'indicava la necessitat de realitzar una colonoscòpia.  

Resultats

Dels 1.680 treballadors contactats, un 36% (621 persones) es van interessar pel programa preventiu de càncer de còlon, i finalment 516 es van adherir al pla. De l'estudi dels casos positius se n'extreu que un 23,52% de les colonoscòpies realitzades van ser normals-negatives, un valor similar al del Pla de Prevenció de Càncer de Còlon i Recte fet a Barcelona, que va obtenir un resultat lleugerament superior, un 24,5%.

Per empreses, cal destacar l'alta participació dels treballadors de TB (46%), respecte a la baixa participació de FMB (19%), majoritària en homes (92%) respecte al 8% de les dones.

De cara a futures accions, el Servei de Prevenció i Medicina del Treball s'ha marcat com a objectiu augmentar la participació en el programa a Metro, molt especialment a través dels contactes fets en el reconeixement mèdic.

El càncer de còlon i recte

El càncer de còlon i recte és un dels  més freqüents entre les persones de més de 50 anys i és la segona causa de mort per càncer a Catalunya,  després del de pulmó en els homes i el de mama en les dones. Un 5,4% dels homes i un 3,1% de les dones el desenvolupen abans dels 74 anys. A Catalunya es diagnostiquen cada any 4.500 casos nous d'aquest tipus de tumors.

La majoria de les vegades, el càncer de còlon i recte es desenvolupa a partir de petites lesions de l'interior de l'intestí (pòlips) i no acostuma a causar cap molèstia fins que la malaltia està molt avançada. Per això és tan important fer un diagnòstic precoç i  detectar-lo abans que comenci a donar símptomes.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB