Divendres, 24 de setembre de 2021

En quines zones apareix la psoriasi?

 

COIB

En quines zones apareix la psoriasi?

La malaltia psoriàsica o psoriasi és un trastorn inflamatori de caràcter autoimmune, és a dir, que és causat per una resposta errònia del sistema immunitari contra si mateix. Es calcula que afecta un milió i mig de persones aproximadament a l'Estat espanyol.

Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 28.11.19 - 08:30h

Aquesta malaltia es manifesta tant en la pell –psoriasi cutània— com en les articulacions –artritis psoriàsica

Es tracta d'una malaltia crònica que cursa amb brots inflamatoris alternats de remissions. Ambdues manifestacions pot ser que es presentin juntes o no, i la gravetat és variable, des de lleu fins a greu o incapacitant. L'augment de gravetat d'aquests trastorns està relacionat amb altres trastorns inflamatoris com la síndrome metabòlica o els trastorns que s'hi inclouen, com la diabetis, la hipercolesterolèmia, la hipertensió, la malaltia cardíaca i altres de tipus psicoemocional, com la depressió i l'ansietat. S'ha observat una predisposició genètica a patir la malaltia, però en cap cas és contagiosa, tot i que alguna de les formes cutànies es presenta en forma pustulosa.

La psoriasi cutània es caracteritza per les lesions que apareixen a la pell —lesions eritematoses, envermellides, engrossides i descamatives— i pot donar lloc a clivelles i fins i tot ferides a causa de la inflamació de la pell i l'excessiva producció de cèl·lules cutànies, fet que provoca en molts casos picor, i fins i tot dolor, per l'aparició de clivelles i ferides.

Pot aparèixer en zones com:

  • La cara: a les celles i les parpelles, la zona entre el nas i el llavi, la línia dels cabells o les orelles. És força comú entre les persones amb psoriasi presentar alguna lesió a la cara; tot i que rarament, hi ha casos en què sí que es presenta en gairebé tota la superfície facial. 
  • Al cuir cabellut: amb petites plaques fines amb lleu descamació fins a plaques més gruixudes i esteses, fins i tot pot extralimitar-se per fora de la línia del cabell, al front, les orelles i part posterior del coll. És molt comú en persones amb psoriasi, quasi la meitat en presenten. 
  • Les lesions més o menys importants a les ungles són força comunes en les persones amb psoriasi. Normalment hi apareixen petits senyals amb canvis de coloració groc-marronós, relleu o fins i tot pot ser que s'engrosseixin i que se separin de la pell.
  • L'aparició de psoriasi en mans i peus pot localitzar-se al dors de les mans i dels peus o al palmell i la planta.
  • Als genitals no és gaire habitual. De vegades apareix en el pubis, tant en la vulva com en el penis i l'escrot, part alta dels malucs, natges, plecs dels engonals i en la zona perineal.

Consulta aquesta infografia sobre quins tipus de psoriasi cutània hi ha.

Existeixen molts tòpics i falsos mites sobre la psoriasi que contribueixen a empitjorar-ne l'evolució. Consulta quines conductes t'ajuden a evitar els brots. Sabies que milloren els símptomes amb alimentació saludable i exercici físic regular? Llegeix més informació sobre la psoriasi

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB