Dissabte, 19 de setembre de 2020

Què has de saber abans d’escollir un tractament?

 

COIB

Què has de saber abans d’escollir un tractament?

El repte principal a l'hora d'escollir consisteix a fer una elecció correcta respectant les preferències i valors de cadascú i tenint coneixement sobre els riscos i beneficis de cada opció.

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 03.09.19 - 10:21h

Quan es produeix el diagnòstic d’una malaltia, l'equip de salut pot proposar més d'una opció per començar un tractament farmacològic o bé una intervenció de salut. Si és el teu cas o tens un cas proper en un familiar,  és possible que sentis confusió a l'hora d'escollir una de les opcions suggerides. El repte principal a l'hora d'escollir consisteix a fer una elecció correcta tot respectant les preferències i valors de cadascú i tenint coneixement sobre els riscos i beneficis de cada opció.

Per això, a l'hora d'escollir un tractament és important que disposis d'informació escrita, comprensible i adaptada als teus coneixements per poder-la consultar posteriorment i aclarir els dubtes i preguntes relacionats amb cada opció.

Per poder prendre aquesta decisió, assegura't que disposes de la següent informació:

  • La intervenció de salut i tractament
  • L'efectivitat de cada fàrmac
  • Els possibles efectes secundaris de cadascuna de les opcions
  • Com s'administra el tractament (si és per via oral, injectable o endovenosa)
  • Les proves i visites de seguiment que caldran per mantenir un control que garanteixi la màxima seguretat i compliment del tractament (que es coneix com “adherència al tractament”)
  • L'impacte que tindrà el tractament o la intervenció en les activitats de la vida diària i en la planificació familiar
  • Els professionals i circuits als quals caldrà accedir en cas de tenir qualsevol problema o dubte
  • Els signes i símptomes d'alarma de cada opció

Quan seleccionis un tractament, consulta tots els teus dubtes al respecte i valora si s'adequa a la teva vida i com pot afectar-hi. Et recomanem parlar-ne obertament amb la resta de membres de la família i anar acompanyat per un familiar de referència a la visita amb l'equip de salut per tal d'assegurar-te que comprens bé totes les opcions.

Una vegada seleccionat i començat un tractament, és important seguir-lo, complir les indicacions i seguir correctament la pauta d'administració del fàrmac. Els oblits freqüents en la medicació en redueixen l'efectivitat i et poden exposar a complicacions. Una estratègia que et pot ajudar és utilitzar calendaris o recordatoris electrònics.

Tingues en compte que seleccionar o fer un canvi en un tractament entre els que et proposa l'equip de salut és decisió teva, però que comptes amb el suport i l'acompanyament de l'equip de salut.

Consulta la següent infografia  o el següent enllaç per saber-ne més

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB