Dissabte, 28 de novembre de 2020

Propòsit d’any nou: un somriure cada dia per gaudir de bona salut

 

COIB

Propòsit d’any nou: un somriure cada dia per gaudir de bona salut

Amb l’inici de l’any potser t’has marcat nous propòsits. Avui te’n suggerim un de ben assequible i amb grans beneficis per a tu: un gest tan fàcil com somriure. 

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 07.01.19 - 09:11h

El somriure és una reacció del nostre cos a l’emoció de l’alegria. Aquesta és la manera que les persones tenim de mostrar quan interpretem que ens ha passat alguna cosa que serà un guany o que ens beneficia d’alguna manera. 

El fet de somriure és un impuls innat que realitzem ja des de l’úter matern però que anem perdent amb l’edat: es calcula que quan som petits somriem unes 400 vegades diàries, mentre que el 75% dels adults solem fer-ho menys de 20 vegades al dia. Sabies que quan riem posem en moviment prop de 300 músculs en tot el cos, gairebé sense adonar-nos-en? És un bon exercici que activa el nostre organisme! 

Somriure no suposa un gran esforç i té efectes molt positius: 

  • El seu impacte sobre l’organisme. Hi ha estudis que relacionen somriure cada matí amb una sèrie de canvis fisiològics en el cos que tenen un efecte molt positiu en totes les àrees de la nostra vida i una millora de la salut física i emocional. Per exemple, alleujant l’estrès o reduint el dolor a través de l’alliberament de neurotransmissors que funcionen com a analgèsics naturals. Un estudi publicat a la revista Psychological Science va revelar que les persones que somriuen sovint poden allargar la vida fins a 5 anys .
  • Millora les relacions socials i personals. El somriure és molt important a l’hora de relacionar-nos amb els altres, ja que és una de les habilitats que ajuden a millorar la relació amb l’entorn. Quan somriem, els altres ens perceben com a persones sociables i positives, i això fa que vulguin confiar més en nosaltres i ens vegin més atractius. Quan ens presenten algú i aquesta persona ens somriu ens sol provocar que li tornem el somriure i això ens crea un efecte positiu immediat en el nostre estat d’ànim.
  • És contagiós. El cervell conté una hormona mirall que reconeix el somriure. Tu mateix pots fer-ne la prova!

Incorporant un somriure cada dia estaràs tenint cura de la teva salut. També pots tenir en compte els següents consells per promoure l’alegria a la teva vida:

  • Tingues una actitud positiva. Beneficiarà la teva relació amb els altres.
  • Sigues conscient d’allò que sents, on ho sents i com ho expresses. 
  • Procura crear situacions que et permetin viure i experimentar moments d’alegria. 
  • Quan sentis que vius alegria, comparteix-la amb els altres. No fer-ho et pot generar malestar.

Per generar benestar, combina-ho amb un estil de vida saludable. Consulta més informació sobre l’alegria i sobre la dimensió psicològica

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB