Diumenge, 29 de novembre de 2020

Hem d'estar alerta

 

Hem d'estar alerta

Alguns tipus de càncer, com el de còlon, el de mama o el de cèrvix, es poden detectar en estadis primerencs (quan no n'hi ha símptomes) mitjançant proves de detecció precoç. 

Servei de Prevenció-Medicina del Treball, en col·laboració amb l’Associació Espanyola contra el Càncer, AECC / 29.03.19 - 08:00h

No obstant això, per a molts altres tumors no hi ha cap programa que els detecti de manera precoç, i per això hem d'estar alerta a certs signes d'alarma que podríem identificar i, així, anar abans al metge.

És important tenir en compte que aquests símptomes o signes solen correspondre a malalties benignes o transitòries, però l'important és que si n'identifiques algun acudeixis al metge perquè t'ajudi a resoldre la situació. 

Signes que cal tenir en compte:

Tinc un bony o un nòdul. Encara que la majoria dels bonys o nòduls solen ser deguts a malalties benignes, sempre s'ha d'acudir al metge perquè sol·liciti proves i en valori les causes.

Tinc una ferida o lesió a la pell que no cicatritza. Consulta el teu metge si tens una lesió (ferida o taca) que no cicatritza, ja sigui a la pell o a les mucoses.

Taca o piga que canvia de forma o color. Recorda la regla de l'ABCDE i ves al metge.

Tinc un sagnat o hemorràgies anormals. Amb freqüència, algunes persones tenen tendència a sofrir petits sagnats de genives (després del raspallat dental) o nasals, sense que aquestes tinguin una transcendència clínica important. No obstant això, si el sagnat és digestiu, vaginal, es produeix amb la tos, a l'orina o a la femta, i depenent de la quantia i durada, les hemorràgies poden tenir causes més importants. En aquest cas és important que el metge en diagnostiqui la causa i t'ofereixi tractament.

Canvis en els hàbits urinaris. Si et costa anar al bany, si hi vas més a la nit, si et fa mal o coïssor en orinar, si hi ha disminució en la força del doll, sang o algun tipus de dolor.

Canvis en els hàbits intestinals. Si notes canvis bruscos dels hàbits intestinals (de diarrea a restrenyiment), apareix la femta de color negre (melena) o algun tipus de molèstia o dificultat.

Gran pèrdua de pes sense justificació. Si estàs perdent molt de pes sense explicació aparent (sense canvi d'hàbit alimentari ni activitat física), acudeix al teu metge.

Tinc molta tos o ronquera durant molt de temps. La tos i la ronquera poden indicar moltes coses. Si no estàs passant per un quadre de catarro o grip i ets fumador, presta especial atenció als teus símptomes respiratoris i acudeix al metge davant de qualsevol dubte.

Tinc dolor constant. El dolor és un símptoma molt inespecífic, però hi ha alguns tipus de càncer que poden manifestar-se d'aquesta manera. Tinguem especial atenció en dolors de molts dies, que no desapareixen o no cedeixen a tractament.

Cansament. El cansament extrem que no disminueix amb el descans en alguns casos pot estar associat a algun tipus de càncer. Acudeix al teu metge perquè n'estudiï les causes.

Febre. La febre és un signe inespecífic i molt general. En alguns casos pot estar associat a algun tipus de tumor. Sempre que es tingui febre és important quantificar-la (usant un termòmetre) i comunicar-l'hi al metge. A vegades, les elevacions de temperatura a última hora de la tarda, en no massa quantia (37-37,5 °C) poden ser un signe d'alarma i s'ha de consultar el metge.

Disminuir el risc

Es pot disminuir el risc de contraure entre el 30% i el 50% de casos de càncer amb estils de vida saludables. Això significa que realitzar activitat física, alimentar-se saludablement, no fumar i no beure alcohol disminueixen significativament el risc de contraure la malaltia.

Tots tenim un cert risc, però com hem esmentat, es pot incrementar o disminuir en funció de les característiques i estil de vida de cadascú.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB