Dissabte, 20 d'octubre de 2018

Expressar les emocions és saludable

 

Expressar emocions / COIB

Expressar les emocions és saludable

Impedir que les emocions flueixin i no voler exterioritzar-les pot provocar-te malestar físic i psicològic. Fins i tot es pot traduir en alteracions a la pell i agreujar malalties com la psoriasi.

Personal d’infermeria del Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 08.08.17 - 08:29h

Forma part de la vida que experimentis vivències que provoquen por, tristesa, culpa, ràbia o angoixa. Expressar aquestes emocions és saludable: és una necessitat per a tothom i alhora ajuda a controlar les situacions difícils. Per contra, impedir que les emocions flueixin i no voler exterioritzar-les pot provocar-te malestar físic i psicològic. Fins i tot es pot traduir en alteracions a la pell i agreujar malalties com la psoriasi. 

Davant d'aquestes situacions, expressar les emocions és més fàcil si:

  • Comptes amb el suport de familiars i amics. T’ajudarà a superar les situacions difícils si perceps una bona xarxa de suport que t’ajudi a no caure en l’aïllament i en el pensament negatiu. A més, sentir-te comprès i no jutjat et permetrà manifestar les teves emocions, expressar els pensaments i reubicar els teus plans. 
  • Et permets demanar ajuda i suport emocional. Pots comptar amb el suport de la teva infermera o d'altres professionals.

Com pots regular les emocions?

Un altre factor que facilita afrontar situacions difícils és aprendre a regular les emocions. Les emocions i la seva regulació et permetran l'autoconeixement i et donaran poder, i no et faran més dèbil, com a vegades es pensa. 

Quan negues les emocions, poden aparèixer signes de bloqueig emocional, ansietat, estrès, etc. Tingues en compte que el sofriment psíquic no prové de les emocions i sentiments que pots expressar i regular, sinó dels que has rebutjat.

El primer pas és que identifiquis les emocions, perquè després puguis acceptar-les i finalment regular-les. També cal que siguis conscient de quines són les circumstàncies de la teva vida i les acceptis. Dóna’t permís per escoltar les emocions, sentir-les i donar-los sortida d'alguna manera; sense que prenguin el protagonisme.

Si creus que les emocions et superen i necessites ajuda especialitzada, consulta el personal sanitari del Servei de Prevenció sobre el programa de salut mental (ext. 88077).

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

Canal TMB

Captura video

Club GENTMB

Club GenTMB