Dissabte, 19 de setembre de 2020

Evita els rumors sobre salut a internet

 

COIB

Evita els rumors sobre salut a internet

Has llegit algun article sobre els beneficis de prendre suc de llimona en dejú? Potser t'ha arribat el missatge sobre el fet que escalfar el menjar en recipients de plàstic provoca càncer?

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 21.02.19 - 08:58h

Davant de la gran oferta d'informació que hi ha a internet, és fonamental accedir a fonts d'informació acreditades, fiables i amb rigor. Especialment en l'àmbit de la salut i pel que fa a sentir-se segur i evitar perills.  

Un dels motius que expliquen la propagació d'aquests rumors o notícies falses sobre salut és la facilitat per crear comptes a les xarxes socials o els buits legals. Ja sigui per afavorir uns interessos ocults, per crear alarma social o per desprestigiar un tercer, els creadors d'aquests rumors se les empesquen per propagar notícies falses. Cal estar alerta quan naveguem a la xarxa!

Per contrarestar aquest fenomen han nascut iniciatives com #SaludSinBulos, que han impulsat des de l'Associació d'Investigadors en eSalut (AIES) per combatre les notícies de salut falses a internet i contribuir a fer que la informació sobre salut a la xarxa sigui veraç i contrastada. Un dels seus propòsits és crear un observatori de les notícies falses de salut a internet, amb el qual demanen la col·laboració de professionals de la salut, periodistes i usuaris que ajudin a detectar rumors falsos sobre salut i poder contestar-los amb rapidesa. 

Saps com has de seleccionar fonts d'informació segures i de qualitat?

Tingues en compte els ítems que et poden ajudar a distingir si una font és fiable, que trobaràs en aquesta infografia:

  • Transparència. Revisa si apareixen els noms dels responsables i l'adreça, si s'especifica el propòsit de la web i queden clares les fonts de finançament.
  • Autoria. Busca quins són els autors i si es mostra la data de publicació.
  • Protecció de dades. En el cas de recollir dades personals estan obligats a especificar quines són i com es tracten.
  • Informació actualitzada. Mira si mostra la data de l'última actualització i si explica la periodicitat amb què s'actualitza el contingut.
  • Responsabilitat. Assegura't que facilita el contacte amb els responsables i mostra l'equip de persones que en formen part.
  • Accessibilitat. Revisa si el llenguatge que s'utilitza és adequat i entenedor i si és fàcil navegar i cercar continguts. 

Si no estàs segur de la veracitat de la informació, no la difonguis. Troba més informació sobre com seleccionar fonts d'informació segures i de qualitat a internet.

Recorda que amb la teva salut no te la pots jugar. Abans de prendre una decisió, consulta la informació amb un professional de la salut per saber si és correcta i si es pot aplicar al teu cas.

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 
Documents: 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB