Dissabte, 19 de setembre de 2020

Estic refredat, què puc prendre?

 

COIB

Estic refredat, què puc prendre?

Una de les pors més comunes a l’hivern és la de refredar-se. I és que, a vegades, sembla un peatge inevitable a pagar per passar els mesos més freds de l’any. 

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 30.01.19 - 08:07h

El refredat és una malaltia lleu provocada pels virus que es transmeten a través de l’aire, per aerosols o microgotes que les persones segreguem en respirar, parlar i en tossir o esternudar. Una de les maneres de prevenir els refredats és seguir algunes pautes com ara mantenir una dieta rica en vitamines, especialment la vitamina C, rentar-se sovint les mans i procurar no tocar-se els ulls, el nas ni la boca, a més d’evitar espais molt concorreguts. 

Si encara que hagis fet tot això no aconsegueixes escapar-te’n i et refredes, saps quin tractament pot ajudar-te a trobar-te millor? T’ho expliquem!

Els antibiòtics no curen el refredat. De fet, no hi ha cap medicament que el curi, però n'hi ha alguns que ajuden a millorar-ne els símptomes com el mal de cap, la febre i altres molèsties. És important que durant el refredat no deixis cap altre tractament farmacològic que estiguis seguint.

Els analgèsics són fàrmacs que es prescriuen per alleujar el dolor. Els analgèsics no curen la malaltia, tan sols atenuen o eliminen el dolor, és per això que el tractament amb analgèsics acostuma a acabar-se quan desapareix la causa que provoca el dolor

Els fàrmacs que s’utilitzen per tractar la febre s’anomenen antitèrmics o antipirètics. Fan abaixar la temperatura, és a dir, afavoreixen que la febre disminueixi. Al cap d’una hora d’haver-los pres per via oral el seu efecte és òptim. 

Aquests són alguns dels medicaments més comuns per tractar els símptomes del refredat: 

  • El paracetamol és un analgèsic eficaç per controlar el dolor: combat el dolor de lleu a moderat de mals de cap, de coll, dolors articulars, dolors musculars... quan no hi hagi inflamació, ja que no té cap efecte en la resta de teixits. També té una acció antitèrmica o antipirètica. Tingues en compte que arriba un moment en què augmentar la dosi no modificarà la intensitat del dolor. 

Està desaconsellat que en prenguin les persones amb malalties hepàtiques a causa dels efectes que té sobre el fetge. Com en qualsevol altre grup de fàrmacs, als nens no se’ls ha de donar cap tractament que no hagi estat prescrit per un professional. En persones grans, també cal que l’equip de salut ajusti de manera individual les dosis. Durant l’embaràs i la lactància està generalment acceptat el consum de paracetamol a curt termini. Malgrat això, consulta-ho amb el professional de la salut de referència abans de consumir-ne. 

  • L’ibuprofèn és un altre medicament molt estès que té una acció antitèrmica o antipirètica, analgèsica i antiinflamatòria més gran que el paracetamol. Per això té tan bon efecte per alleugerir els dolors menstruals, però no és el fàrmac de primera elecció per als refredats. 
  • L’àcid acetilsalicílic (conegut amb el nom comercial d’Aspirina®) és un altre antitèrmic, analgèsic i antiinflamatori. Es desaconsella el seu ús en nens menors de 16 anys amb febre, grip o varicel·la per la seva associació amb l’aparició de la síndrome de Reye. L’Agència Espanyola del Medicament va deixar de comercialitzar fàrmacs d’ús exclusiu infantil que contenien àcid acetilsalicílic que no requerien prescripció. 

Tingues en compte que, a més dels medicaments, algunes recomanacions poden ajudar-te a alleugerir els símptomes del refredat:

  • Descansa i tingues cura de la teva salut. Beu aigua, sucs, brous o infusions. Si no tens gana, no cal que mengis aliments sòlids.
  • Evita el tabac. 
  • Pren una dutxa per estovar els mocs. Fes rentats sovint amb sèrum fisiològic o aigua amb sal al nas.

Si  la teva situació no millora en 4 o 5 dies, consulta el teu equip de salut o bé adreça’t al telèfon de CatSalut Respon 061

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB