Hem de protegir-nos sempre del sol / AECC
Hem de protegir-nos sempre del sol / AECC

És molt important protegir-nos sempre del sol

Som a les portes de l'estiu i amb això de les vacances! Per això, creiem que és el moment perfecte per explicar algunes idees i repassar certes recomanacions que tindran un efecte molt positiu en la teva salut i sobretot en la dels teus nens. 

Servei de Prevenció-Medicina del Treball, en col·laboració amb l’Associació Espanyola contra el Càncer, AECC / 18.06.18 - 08:49h

El principal responsable del càncer de pell és la radiació ultraviolada (UV) rebuda d'una exposició inadequada al sol. Al nostre país, la incidència del melanoma (càncer de pell) augmenta un 10% cada any, la qual cosa fa suposar que podem millorar molt els nostres hàbits d'exposició al sol, la protecció utilitzada i aprendre a identificar les situacions de risc.

Quin efecte té sobre la nostra pell?

La protecció solar no és solament necessària els caps de setmana o per les vacances, és necessària en totes les activitats a l'aire lliure, ja siguin entre setmana per feina o en el nostre temps lliure.

El sol és fonamental per a nosaltres perquè contribueix a la producció de vitamina D, la qual participa en l'absorció i funcionament del calci en el cos. Però al mateix temps, la radiació ultraviolada, rebuda per l'exposició excessiva al sol, té efectes nocius per a la salut.

Algunes de les lesions ocasionades poden ser cremades solars, caracteritzades per l'envermelliment de la pell o la formació de vesícules o butllofes, ressecament i engruiximent de la pell, envelliment prematur, caracteritzat per pell aspra, sense elasticitat, línies de les arrugues gruixudes i taques solars (pigues). S'estima que el 75% de les arrugues són produïdes per l'exposició solar i que el 90% de casos de càncer de pell estan relacionats amb l'exposició inadequada al sol. Avui dia se sap que, com més alta sigui la freqüència i la intensitat de les exposicions solars durant la infància i l'adolescència, major risc d'aparició de càncer de pell.

Et recomanem consultar sobre el tema el teu metge si és que tens algun problema dermatològic o estàs prenent algun medicament.

Llavors, quan haig de protegir-me?

Comencem explicant els nivells de radiació ultraviolada. Aquesta es mesura amb nombres a partir de  l'1.

A Espanya, a la Península, els índexs de radiació ultraviolada són alts, oposats a nivells baixos (1 i 2) en molt pocs mesos de l'any (hivern sobretot) i a molt poques hores del dia (molt d'hora al matí). A les Illes Canàries i les Balears són més alts, per la qual cosa sempre hem d'estar atents a protegir-nos del sol, tenint en compte que les hores de màxima radiació són entre les 12 i les 6 de la tarda.

Existeixen, a més, altres idees populars sobre quan i on hem de protegir-nos que potser generen dubtes que intentarem resoldre.

1. No només hem de protegir-nos a les vacances ni exclusivament els caps de setmana, hem d'estar atents a protegir-nos en totes les activitats a l'aire lliure, siguin el dia que siguin, i siguin a la platja, la ciutat o el camp. 

2. A l'hivern és especialment important protegir-nos a la muntanya i en els esports de neu, ja que la radiació ultraviolada es reflecteix en les superfícies.

3. Els dies ennuvolats la majoria de la radiació UV travessa els núvols i ens cremem igualment.

4. El bronzejat no és saludable, és una forma de defensa de l'organisme contra els danys causats per la radiació UV.

5. Encara que siguem a l'aigua, ens cremem igual, ja que l'aigua ofereix una protecció mínima contra la radiació UV i fins i tot el reflex en la superfície podria incrementar la nostra exposició.

6. Encara que tinguem moments de descans al llarg del dia, hem de tenir en compte que la radiació UV s'acumula.

7. Encara que no sentim calor en un dia assolellat, hem de protegir-nos contra la radiació UV. La sensació de calor ve d'un altre tipus de radiació solar i no dels rajos UV, que igualment estaran presents.

8. La crema de protecció solar no dura tot el dia. S'ha de tornar a aplicar cada 2 hores o en alguns casos després d'un bany.

Com funcionen les cremes de protecció solar?

Les cremes de protecció solar són un tipus de protecció física o química que genera una barrera en el cos per evitar que els rajos ultraviolats penetrin a la nostra pell i generin els danys que hem esmentat. 

Hem de protegir també el nostre cos amb barreres físiques, com ulleres, barrets, ombrel·les, samarretes o un altre tipus de roba.

I què significa el número del protector solar?

El número de la crema de protecció solar indica el factor de protecció solar (FPS). El factor de protecció solar indica el nombre de vegades en què la crema incrementa la capacitat de defensa de la pell per no cremar-se. És a dir, si una persona de pell clara normalment triga 10 minuts al sol a cremar-se (enrogiment), amb una crema de protecció solar de FPS 15 trigaria 150 minuts. Es recomana utilitzar cremes amb FPS més gran de 30, i en els nens de 50. Recorda sempre verificar la data de caducitat de la crema i tornar-ne a aplicar cada dues hores per obtenir la millor protecció!

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB