Dissabte, 28 de novembre de 2020

La diabetis sota control!

 

COIB

La diabetis sota control!

La diabetis és una malaltia crònica que afecta el funcionament general del metabolisme i es manifesta amb uns nivells de glucosa en la sang més elevats del normal.

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 15.11.18 - 10:22h

El control de la glucosa en la sang té dos objectius principals per prevenir i pal·liar problemes de salut: 

  • Evitar els símptomes propis de la diabetis (hiperglucèmia) o els derivats del seu tractament (hipoglucèmia). Saps com actuar en cas de “baixada de sucre"? Consulta la infografia.
  • Endarrerir o reduir l'aparició de problemes de salut tardans. Entre altres, és important que recordis anar a l'oculista una vegada a l'any per tal de controlar la retinopatia –un problema de salut derivat d'un mal control de la diabetis causat per la lesió dels vasos sanguinis que irriguen la retina del fons de l'ull i que és una lesió que no presenta símptomes– i que tinguis especial cura dels peus per prevenir lesions a la pell, ja que amb un mal control de la diabetis es pot arribar a perdre la sensibilitat de les extremitats per una lesió dels nervis. Dona un cop d'ull a la següent infografia sobre la cura dels peus en persones amb diabetis.

Encara que suposi un esforç important i els beneficis no siguin visibles, és bàsic que es mantinguin els nivells adequats de glucosa tant de temps com sigui possible. Per això, és imprescindible aprendre a gestionar la diabetis de forma correcta i implicar-se activament en el control de la pròpia salut per mantenir l'autonomia i una bona qualitat de vida. 

Si tens diabetis, saps com pots aconseguir un bon control de la teva salut? 

  • Segueix les pautes del teu equip de salut sobre el tractament segons el teu tipus de diabetis; ja sigui farmacològic o nutricional.

Tingues present que l’alimentació, en tots els casos, és molt important per al control de la diabetis, ja que hi ha aliments que aporten una gran quantitat de glucosa i et poden provocar una pujada sobtada de glucosa a la sang.

  • Involucra't en el seguiment de la teva situació de salut, per exemple, amb l'autocontrol i l'autoanàlisi de sang capil·lar o d'orina, o amb l'ús del diari i la llibreta d'autocontrol. 

És molt important que estiguis en contacte amb l'equip de salut per assegurar-te un bon control de la malaltia i maneig de la situació de salut, però també ho és que mitjançant l'autocontrol tant tu com la teva família aconseguiu participar de manera activa en el procés terapèutic. D’aquesta manera, aconseguiràs integrar el tractament de la diabetis a la vida quotidiana: en els hàbits alimentaris, en els horaris i en la teva activitat habitual. 

També és important que utilitzis l'autoanàlisi com a eina per arribar a controlar la malaltia. Per això és bàsic que aprenguis a dur a terme les tècniques d'autoanàlisi en la sang i en l'orina  i a registrar-ne els resultats a la llibreta d'autocontrol. En cas de dubte, demana ajuda al teu equip de salut. Consulta més informació sobre l’autocontrol i l'autoanàlisi.

Accedeix a una àmplia fitxa de contingut sobre la diabetis.

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB