El Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball 2024 mira cap els efectes del canvi climàtic
L’Organització Internacional del Treball fa una crida a cuidar les condicions de treball en aquells casos que puguin veure’s afectades com a conseqüència de les temperatures extremes i d’altres efectes del canvi climàtic.
Com cada 28 d’abril, l'Organització Internacional del Treball commemora el Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball. L’edició d’enguany mira cap a les afectacions que el canvi climàtic pot tenir sobre la salut de les persones en el desenvolupament de les seves tasques laborals.
El canvi climàtic és un dels majors desafiaments del nostre temps, i els seus efectes s'estenen més enllà dels problemes del medi ambient, afectant també la seguretat i salut en el treball. A mesura que el clima del planeta canvia, les condicions laborals es veuen alterades, la qual cosa pot tenir conseqüències significatives per a les persones treballadores.
Alguns exemples de riscos per la seguretat i salut en el treball exacerbats canvi climàtic son:
- Augment de temperatures i estrès tèrmic: amb l'augment de les temperatures globals, les persones treballadores estan exposades a condicions de calor extrema, la qual cosa pot provocar estrès tèrmic, insolació, deshidratació i altres problemes de salut.
- Esdeveniments meteorològics extrems: el canvi climàtic també està relacionat amb un augment en la freqüència i intensitat d'esdeveniments meteorològics extrems, com tempestes, inundacions, incendis forestals i huracans. Aquests esdeveniments poden interrompre l'activitat laboral, causar danys a la infraestructura i posar en perill la seguretat de les persones treballadores.
- Qualitat de l'aire i salut respiratòria: el canvi climàtic pot afectar la qualitat de l'aire augmentant la concentració de contaminants com l'ozó i les partícules fines.
- Impactes psicosocials: a més dels impactes físics directes, el canvi climàtic també pot tenir efectes psicosocials en els treballador i treballadores. La incertesa sobre el futur, la pèrdua d'ocupació deguda a desastres naturals i l'augment de l'estrès relacionat amb el clima són només alguns exemples de com el canvi climàtic pot afectar la salut mental i emocional en el lloc de treball.
Accions preventives a TMB
Per tal d’abordar aquest desafiament, és fonamental desenvolupar requeriments normatius i implementar mesures de mitigació i adaptació als llocs de treball. En el cas de TMB, en són exemple d’accions que s’han posat en marxa les següents:
- Aprovar diferents documents com la norma “NOR0001 - Norma de salut i seguretat treball en ambient calorós”, que detalla les mesures preventives a adoptar per evitar els riscos per la seguretat i la salut del personal de TMB que realitza les seves activitats professionals en ambient calorós.
- També es considera important millorar la infraestructura per tal de protegir els llocs de treball contra esdeveniments meteorològics extrems. En aquest sentit, s’estan desenvolupant projectes de millora de les condicions ambientals a diferents centres de treball com, per exemple, el que s’està executant als tallers de material mòbil, tant de Bus com de Metro, consistent en la instal·lació de nous ventiladors de tipus HVLS (Gran Volum i Baixa Velocitat) i que està tenint un impacte favorable sobre el confort de les persones.
Si voleu aprofundir en la qüestió del canvi climàtic associat a la salut a la feina, el proper 25 d’abril (a les 13:30 hores) la OIT retransmetrà en directe una trobada global amb ponents experts de diferents àmbits, on es tractarà sobre les mesures destinades a la protecció de les persones treballadores davant el repte global que suposa el canvi climàtic.