Divendres, 28 de gener de 2022

Consells per prevenir el cop de calor

 

Consells per prevenir el cop de calor

Quan falten pocs dies per entrar a l'estiu, els pronòstics del temps indiquen que la calor s'intensificarà. És per això que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el servei de Salut de TMB ens avancen aquest consell, que serà vàlid per a tot l’estiu.

Albert Piqué - Imma García / 15.06.17 - 15:56h

 

Amb l'arribada de l'estiu i la calor, haver de realitzar tasques pesades o treballs a l'exterior a elevades temperatures pot portar el cos humà al límit i ocasionar accidents de treball. Per aquest motiu, és important que les persones que fan feines a l'aire lliure o en ambients calorosos adoptin unes senzilles mesures de prevenció i estiguin atentes a símptomes com la fatiga, el mal de cap o el vertigen, que poden ser precursors de problemes més greus com la deshidratació o el cop de calor.
Quan les temperatures són anormalment altes, la calor excessiva pot ser un perill per a la salut. Les temperatures molt extremes i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, entre altres) necessaris per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar sent greu.

Símptomes d’alerta:
Esgotament, set intensa, mal de cap o mareig, rampes a les cames, febre o vòmits, pell calenta, vermella i seca.

Consells preventius bàsics:
Portar gorra o barret, dur roba lleugera i transpirable, millor de colors clars, beure sovint aigua i sucs encara que no tinguem set, i caminar per l’ombra o fer parades en llocs frescos o climatitzats.
No és recomanable prendre begudes alcohòliques, que deshidraten, cal evitar els menjars molt calents I els que aporten moltes calories, i limitar l’activitat física intensa amb temperatures elevades. 

Si es treballa a l’exterior:
Alternar tasques a l’ombra periòdicament  o mirar de descansar uns minuts a l’ombra o en un lloc fresc per recuperar-se de l’exposició i efectes del sol i la calor. Mullar-se sovint la cara i fins i tot la roba.

En cas de cop de calor:
Posar la persona en lloc fresc o climatitzat, aplicar-li draps humits en diverses parts del cos per refrescar-li la pell i trucar al 061 per demanar assistència.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB