Dimarts, 3 d'agost de 2021

Com m’he de prendre la pressió?

 

COIB

Com m’he de prendre la pressió?

Si disposes d'un aparell electrònic automàtic pots fer l'automesura al braç o al canell allà on vulguis. 

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 23.09.19 - 08:05h

Per portar un control regular de la pressió arterial, a banda dels controls que pugui fer el teu equip de salut, és recomanable que, especialment si prens medicació per fer baixar la pressió, et facis controls regulars com a mínim un cop per setmana. 

Per obtenir una mesura correcta, has de saber quin és el procediment i seguir una sèrie de recomanacions:

 • Pren-te la pressió sempre abans de prendre la medicació. 
 • Fes-ho en el braç que aporti les xifres de pressió més altes. Se'n diu “braç control”, si no saps quin és, ho pots consultar a la teva infermera. 
 • Escull un moment en què estiguis relaxat (mai després d'haver menjat, haver fet un exercici intens o amb ganes d'orinar) i en una postura còmoda, recolzant l'esquena i sense creuar les cames. Evita mesurar la pressió en cas de dolor o en situacions d'estrès.
 • Reposa assegut com a mínim 5 minuts abans de fer-ho, en un ambient tranquil, sense sorolls i amb una temperatura agradable. 
 • No prenguis cafè o alcohol ni fumis, com a mínim una hora abans de prendre la pressió. 
 • Retira la roba del braç en el qual faràs la mesura i evita que estigui massa ajustada sobre el braç. 
 • Col·loca el braçal 2-3 cm per sobre del colze i posa el braç estirat, recolzat sobre una taula a l'alçada del cor. És important que el cos estigui a prop de la taula.
 • Escull un maneguí d'una mida adequada al teu braç. Tingues en compte que la banda pneumàtica ha de cobrir gairebé tot el diàmetre del braç i ha de tenir una longitud que cobreixi dues terceres parts del braç. Un maneguí massa gran donarà xifres més baixes de les reals i un maneguí massa petit, més altes.
 • Evita moure el braç mentre fas la mesura. 
 • Anota les xifres que obtinguis corresponents a la pressió arterial sistòlica o màxima (PAS), a la pressió arterial diastòlica o mínima (PAD) i a la freqüència cardíaca (FC). Registra l'hora exacta de l'autocontrol i l'hora de la presa dels medicaments per fer baixar la pressió. Et pot ajudar a tenir control del registre apuntar-ho en una llibreta de control, a les notes del teu telèfon mòbil o fins i tot pots fer servir apps específicament per a això, com MyDiary.
 • Si tens el pols irregular, repeteix les lectures de 3 a 5 vegades, deixant com a mínim 2 minuts entre lectures. 
 • Compara els resultats de la mesura amb els de la consulta de l'equip de salut i segueix les recomanacions del fabricant per al manteniment de l'aparell.

Recorda seguir les instruccions del fabricant de l'equip o les explicacions que hagi donat l’equip de salut. Et pot ajudar descarregar-te la infografia.

Consulta el següent enllaç per a més informació sobre com controlar la pressió arterial. 

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB