Dilluns, 22 d'octubre de 2018

Com es detecta un ictus ràpidament

 

Ictus / COIB

Com es detecta un ictus ràpidament

Conegut també com a feridura, apoplexia, vessament cerebral, embòlia cerebral, trombosi o amb d’altres noms, l'ictus —el nom científic que rep— és una malaltia aguda que es produeix per una alteració de la circulació de la sang al cervell. 

Personal d'infermeria del Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 08.11.17 - 08:30h

Aquesta alteració consisteix en el taponament o el trencament d'una artèria que fa que no arribi sang a una part del cervell i que, per tant, les cèl·lules cerebrals morin.

És la primera causa de discapacitat, la primera causa de mort en les dones i una de les deu causes més freqüents de mortalitat en la infància. Si l'ictus dura menys de 24 hores, aleshores s'anomena ictus transitori. En la majoria de casos els símptomes desapareixen en 1 o 2 hores. 

La característica principal de l'ictus és que els signes i símptomes apareixen de forma sobtada i per tractar-lo és fonamental que es detecti com més aviat millor. Coneix-ne els símptomes per tal de poder actuar: 

  • Una banda del cos està més debilitada del normal.
  • Pèrdua de visió en un ull o parcial en tots dos.
  • Pèrdua de la parla o dificultats per parlar.
  • Pèrdua de força o paràlisi en un cantó del cos o de la cara.
  • Pèrdua de sensibilitat en un cantó del cos o de la cara.
  • Inestabilitat, desequilibri i incapacitat per caminar.
  • Mal de cap molt intens i sobtat que no és habitual.

Pots reconèixer un ictus fàcilment demanant a la persona que sospites que el pateix que faci tres accions:

  • Somriure. Així podràs detectar si té dificultats per moure els músculs de la cara i si ho fa de forma asimètrica.
  • Aixecar els dos braços.  T’ajudarà a comprovar si té debilitat o pèrdua de força en alguna extremitat superior.
  • Parlar. Això mostra si té problemes per parlar correctament.

Davant la menor sospita, avisa els serveis d'emergència o ves a l'hospital més proper.

Catalunya disposa d'un codi d'emergència implantat a tot el territori per al tractament d'aquesta malaltia, el codi ictus. Es tracta d'un protocol d'emergència que permet identificar ràpidament les persones amb ictus i traslladar-les ràpidament a l'hospital preparat més proper amb capacitat per avaluar-les, diagnosticar-les i tractar-les. Cada any s'activen prop de 5.000 codis ictus, fet que ha permès triplicar cada any el nombre de persones afectades que reben els tractaments per desembussar les artèries. 

Mantenir una alimentació sana i equilibrada, fer exercici físic i deixar de fumar són tres recomanacions importants que has de tenir en compte per tenir un estil de vida saludable que redueixi el risc vascular i, per tant, de patir ictus o infarts de cor.  Si et cal ajuda per perdre pes o deixar de fumar, consulta'ns, perquè et podem ajudar!! (88077)

Consulta més informació relacionada amb l'ictus.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

Canal TMB

Captura video

Club GENTMB

Club GenTMB