Dol Nadal / COIB
Dol Nadal / COIB

Com afrontar un Nadal amb una cadira buida a casa?

El Nadal és una època de moltes emocions. Si has patit fa poc la pèrdua d’una persona estimada, és possible que una absència a taula et produeixi dolor. Conèixer el procés de dol i com pots fer front a la situació et pot ajudar a viure’l de la millor manera possible.

Personal d’infermeria del Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 15.12.16 - 14:39h

En un procés de dol la majoria de gent experimenta diferents etapes fins a poder viure amb aquest canvi. La psiquiatra Elisabeth Kübler-Ross va definir-ne 5. Conèixer quines són t’ajudarà a fer front a la situació: 

  • Negació de la mort (xoc emocional, sentir el buit que ha deixat la pèrdua, possible aïllament).
  • Ira (ràbia i confusió).
  • Negociació (entendre el que ha passat i els canvis que suposa).
  • Depressió (tristesa, apatia).
  • Acceptació (a viure sense la persona estimada i renunciar a l’esperança de recuperar-la). 

El temps necessari per superar cada etapa varia segons cada persona, tampoc tothom ha de passar per totes les fases ni en aquest ordre.

L’afecte i el suport de les persones més properes juguen un paper fonamental. Compta amb algú que t’acompanyi en el procés del dol, ja sigui la teva parella, els teus fills, altres familiars, amics, veïns, companys de feina o fins i tot animals domèstics.

Viu el procés amb el temps que necessitis i demana ajuda si et cal. Conversar i expressar els teus sentiments, preocupacions i desitjos t’ajudarà a conèixer l’opinió dels altres, a sentir-te viu i a transmetre les noves expectatives. Recorda que tens a la teva disposició recursos com els grups d’ajuda que et poden fer un acompanyament.

Tot i el patiment que comporta la pèrdua, és important que visquis les emocions doloroses i no les bloquegis ni evitis sentir-les. Ser conscient d’allò que sents i que puguis expressar-ho obertament t’ajudarà. Si veus que necessites més ajuda, consulta amb la teva infermera o especialista.

Si vols tenir més informació sobre el procés del dol, fes clic aquí.

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB