Càncer de pell / AECC
Càncer de pell / AECC

L’autoexploració, clau en la detecció precoç del càncer de pell

Els dermatòlegs insisteixen en la importància d'aplicar mesures de prevenció, com una protecció solar adequada i una bona vigilància de la pell, per detectar a temps les pigues o les taques que puguin ser sospitoses.

Servei de Prevenció-Medicina del Treball, en col·laboració amb l’Associació Espanyola contra el Càncer, AECC / 07.05.20 - 08:34h

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, els casos de càncer de pell estan creixent més ràpidament que qualsevol altre tipus. Cada any es diagnostiquen 132.000 melanomes i 3 milions de casos de càncer de pell no melanoma a tot el món. No obstant això, també és el tumor que més es pot prevenir i, quan es detecta i es tracta a temps, té un bon pronòstic. Per això, els dermatòlegs insisteixen en la importància d'aplicar mesures de prevenció, com una protecció solar adequada i una bona vigilància de la pell, per detectar a temps les pigues o les taques que puguin ser sospitoses.

Vols aprendre a revisar les teves pigues?

L'autoexploració de la pell és un mètode important a l'hora de diagnosticar al més aviat possible un càncer, ja que, com que és un òrgan superficial, és més fàcil poder detectar qualsevol anomalia.

L'objectiu de l'autoexploració cutània és que cada persona conegui les característiques de la seva pell, de manera que davant de qualsevol canvi, acudeixi al metge perquè realitzi el diagnòstic i tractament més adequat. Els canvis poden ser tant l'aparició d'una nova lesió (piga, taca, crosta…) com variacions d'una altra ja existent (una piga que canvia de forma, grandària, color…).

L'aspecte de les lesions que poden presentar els càncers de pell és molt variat. En el cas dels carcinomes, destaquen l'aparició de taques (generalment vermelloses) que poden patir descamació i sagnar, nòduls (elevacions o prominències arrodonides en la pell) i úlceres que no cicatritzen. En els melanomes les característiques que presenten les lesions amb més freqüència vénen determinades per la regla 

A, B, C, D, E

A: Asimetria

B: Vores irregulars i amb pics.

C: Color variat, no homogeni. Per exemple: del marró clar al negre.

D: Diàmetre major de 6 mm.

E: Evolució. Canvi d'aspecte quant a grandària, color o gruix. 

Davant qualsevol lesió que presenti alguna d'aquestes característiques cal consultar el dermatòleg al més aviat possible. En el cas, per exemple, de tenir un nombre significatiu de pigues (parlem de 100) cal passar revisions periòdiques amb l'especialista.

Com i en què has de fixar-te? 

El recomanable és explorar la teva pell una vegada al mes sense oblidar cap part del cos, incloent-hi el cuir cabellut. L'habitació on ho facis ha d'estar ben il·luminada, i que la temperatura sigui adequada per poder-hi estar sense roba. També és necessari disposar d'un mirall de cos sencer, un altre de mà, una cadira i un tamboret.

  • Examina el teu rostre: observa bé el nas, els llavis, la boca i també darrere de les orelles. 
  • Davant del mirall, visualitza la part anterior de tòrax, abdomen, regió pèlvica i cames, braços i avantbraços, mans, espais interdigitals i ungles. Inspecciona també la cara i el coll, la part posterior dels colzes i avantbraços, axil·les i sota les mames. 
  • D'esquena al mirall de cos sencer i amb l'ajuda del mirall de mà, inspecciona la part posterior del cos: coll (sense oblidar les orelles), espatlles, part superior i inferior de l'esquena, glutis i cames.
  • Revisa també les mans: les palmes, el dors i també entre els dits.
  • Asseu-te amb els peus recolzats en un tamboret i amb el mirall de mà observa la zona genital i els laterals de les cames fins als turmells. Continua inspeccionant els peus (planta i dors), dits, espais interdigitals i ungles. 
  • Com a punt final de l'exploració, examina el cuir cabellut. Per a això, col·loca't davant del mirall i ajuda't d'un assecador de cabells. Si algun familiar o amic pot ajudar-te, et facilitarà la labor.

Recorda: Les cremades solars són la principal causa del càncer de pell

Mai oblidis que la pell té memòria i que les cremades provocades pel sol són lesions agressives que, de manera reiterada i a llarg termini (20-30 anys), poden derivar en un càncer. “No obstant això, cal matisar que, encara que la lesió més visible és la cremada solar, no cal que s'arribi a tenir una cremada perquè els raigs UV del sol generin danys en l'ADN i puguin produir posteriorment un càncer de pell. La lesió més important no es veu a simple vista, encara que es produeixi a nivell molecular”, explica Santiago Méndez, metge d'Infocáncer, el servei telefònic gratuït d'atenció de l'AECC per atendre qüestions relacionades amb el càncer.

Per això, uns bons hàbits d'exposició al sol des de la infància són claus: 

  • Usa roba i complements adequats per protegir la pell. Idealment es recomana l'ús de colors foscos, mànigues llargues, gorres, ombrel·les i ulleres de sol amb classificació UV. També existeix roba amb protecció solar incorporada.
  • Aplica protecció solar tot l'any. Recorda que la cremada solar pot ocórrer en qualsevol moment de l'any; per això és important utilitzar un protector solar no només a la platja o la piscina. Tria'n un de factor alt amb cobertura de raigs UVA i UVB. Recorda que el protector solar comença a fer efecte al voltant de mitja hora després de la seva aplicació i només dura 2 o 3 hores. Finalment, una cosa molt important que no has d'oblidar és que estar moreno no protegeix (equivaldria a un FPS 3-4, és a dir, res).
  • No t'exposis al sol innecessàriament. Cerca l'ombra sempre que sigui possible i no t'exposis al sol en les hores centrals del dia (entre les 12 i les 16 hores).
 
Documents

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB