Com pots fer front a les al·lèrgies infantils
A causa dels canvis en l'entorn i en el nostre estil de vida, com ara l'augment de la pol·lució, l'excés d’higiene o l'ús abusiu d’antibiòtics, cada vegada més persones pateixen al·lèrgies, sobretot en entorns urbans. En el cas dels nens i nenes, pot ser que s'hagin duplicat o triplicat en els últims 20-25 anys.
L'al·lèrgia és una reacció immunitària del cos que pot desencadenar-se per una gran varietat de substàncies externes que s'anomenen al·lèrgens i que poden produir reaccions si s'inhalen (àcars, pòl·lens, epitelis, fongs…), s'ingereixen (aliments, fàrmacs), s'injecten (fàrmacs, picada d'insectes) o si estan en contacte amb la pell (fàrmacs, aliments, cosmètics…).
Els símptomes poden anar des de picor i envermelliment dels ulls i el nas amb esternuts, fins a crisis d'asma. La intensitat, freqüència i durada dels símptomes d'al·lèrgia respiratòria varien per a cada persona. Quan els símptomes són intensos, la qualitat de vida es veu afectada i pot interferir en el rendiment escolar i les activitats d'oci. Per aquest motiu, és important reconèixer els símptomes per poder iniciar un estudi que porti al diagnòstic de l'al·lergen ambiental que desencadena els símptomes i poder aplicar el tractament adequat.
Les al·lèrgies poden estar relacionades amb:
Els animals: Els animals de pèl són causa freqüent d’al·lèrgia, com els gats, els gossos o els cavalls. Els animals van canviant de pell lentament i desprenen partícules microscòpiques de caspa que suren en l'aire. Una persona pot tenir símptomes d'al·lèrgia en respirar o contactar amb la caspa malgrat que l'animal no estigui present. També es pot tenir al·lèrgia a la saliva o l'orina de l'animal.
Consells:
- Treu l'animal del domicili i fes neteja a fons de l'habitatge. El nen ha de tocar-lo el mínim possible i l'animal no ha d'entrar a la seva habitació.
- Renta l'animal amb freqüència i aplica-li productes per disminuir la producció de caspa.
Els fongs: És freqüent parlar d'al·lèrgia a la humitat per referir-se al que en realitat és al·lèrgia als fongs. L'alternària és el fong més freqüent. Els fongs desprenen unes partícules anomenades espores que floten en l'aire i causen símptomes d'al·lèrgia als ulls, nas i pulmons de les persones amb aquest problema. Predominen més en condicions de foscor i humitat i es troben tant en espais interiors com exteriors.
Consells:
- Evita la humitat en parets i armaris. No s'han d'utilitzar humidificadors.
- Ventila i exposa les habitacions al sol el màxim possible.
- Mantingues ben seca la dutxa o el bany.
- Guarda la roba i les sabates quan estiguin ben eixutes.
- Evita les plantes d'interior.
- Utilitza l'aire condicionat i la calefacció per ressecar l'ambient i disminuir la quantitat de fongs. Neteja els filtres regularment.
Els pòl·lens: Les plantes, a la seva època de floració deixen anar el pol·len, grans microscòpics que es poden desplaçar a quilòmetres de distància. Cada planta té una època de floració específica. No és possible eliminar completament el pol·len, però les mesures de control ambiental permeten reduir-hi l'exposició.
Consells:
- Identifica a quines plantes té al·lèrgia i l'època de l’any en què deixen anar el pol·len. A Internet existeixen pàgines que informen sobre els nivells de pol·len.
- Ventila el domicili diàriament durant uns 30 minuts evitant les hores de màxima concentració de pol·len (de 7 a 10 h i al vespre).
- Evita passar molt de temps a l'aire lliure en l'època de floració, sobretot en dies de vent.
- Utilitza ulleres de sol.
- Eixuga la roba amb assecadora, si és possible.
- Utilitza filtres especials per a l'aire condicionat.
- Pela i renta les fruites i vegetals que poden tenir grans de pol·len enganxats.
Els àcars: Els àcars són microorganismes que es troben a la pols. Per desenvolupar-se necessiten foscor, humitat i temperatures càlides. A les llars viuen als diferents teixits: catifes, cortines, etc. Però sobretot al dormitori, en matalassos, coixins o edredons. Les reaccions al·lèrgiques que provoquen no són als àcars en si, sinó als residus que generen.
Consells:
- Ventila l'habitació de l'infant per disminuir-ne la temperatura i la humitat. És millor fer-ho en les hores de més sol.
- Cobreix el matalàs amb una funda de tela. Existeixen al mercat fundes específiques que permeten la transpiració i eviten els àcars. És millor evitar els edredons. És preferible que el matalàs i els coixins siguin de làtex o de material acrílic.
- La roba del llit s'ha de rentar una vegada a la setmana amb aigua calenta (55ºC). Aireja les mantes amb freqüència i renta-les cada 3 mesos (no han de ser de llana, sinó de cotó o acríliques).
- Evita les catifes, cortines i moquetes, deixa els mobles indispensables i evita l'amuntegament de joguines, llibres o peluixos, que acumulen la pols. En cas que l'infant tingui una joguina o peluix favorit, mensualment s'ha de rentar amb aigua calenta o bé deixar-lo al congelador durant una nit per tal que el fred destrueixi els àcars i els seus residus.
- Per eliminar la pols dels mobles, utilitza draps humits, per evitar que la pols es traslladi d'un lloc a l'altre.
- Aspira les catifes i cortines de la resta de la llar. Les aspiradores amb filtre HEPA són les més adequades, atès que atrapen les partícules més petites.
- Una vegada realitzada la neteja, tanca l'habitació fins a l'hora de dormir, per afavorir que les partícules de pols en suspensió sedimentin a terra i deixin l'aire net.
Consulta més informació sobre les al·lèrgies.
Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com