Què cal fer i què cal evitar si s'ennuega un nadó?
Els menors d'un any són el grup de població que amb més probabilitats d'ennuegar-se. En aquesta edat fan la transició d'alimentar-se exclusivament de llet a incorporar aliments sòlids a la seva dieta i passen de succionar a mastegar.
Que un nadó o lactant s'ennuegui és força habitual. Els menors d'un any són el grup de població que té més probabilitats que li passi. En aquesta edat fan la transició d'alimentar-se exclusivament de llet a incorporar aliments sòlids a la seva dieta i passen de succionar a mastegar. Per tant, encara no masteguen bé i poden empassar-se trossos de menjar grossos. A més, solen ficar-se a la boca objectes petits.
Si mai et trobes en aquesta situació, et serà útil conèixer les següents maniobres d'actuació.
- Si el nadó respira i tus:
Què s'ha de fer en aquesta situació? Fes que el nadó tussi perquè amb la tos expulsi allò que l'ennuega.
Què NO s'ha de fer en aquesta situació? No donis cops a l'esquena de l'infant, perquè l'objecte que provoca l'ennuegament es pot moure i pot empitjorar la situació; i no li posis res a la boca ni intentis treure'n res a cegues. En cas que vegis molt clar que ho podràs treure, és recomanable que li obris la boca i amb els dits intentis treure l'objecte. Si no ho veus clar, no ho provis, perquè pots ficar-ho més endins.
- Si el nadó no pot respirar i mostra signes d'ofec clars, com ara que la seva pell es torna d'un to blavós:
Què s'ha de fer en aquesta situació? Observa-li bé la boca i treu-ne qualsevol objecte estrany que vegis.
Si el nadó està conscient:
- Pas 1: Dona 5 cops a la part superior de l'esquena (a la zona entre les escàpules) i amb el taló de la mà, mentre subjectes el nen de bocaterrosa, amb el cap més avall que el tronc sobre el teu avantbraç.
- Pas 2: Si continua l'ennuegament, col·loca el nadó de cara enlaire, amb el cap sempre més avall que el tòrax i sobre el teu avantbraç i fes 5 compressions toràciques amb dos dits en posició vertical sobre l'estèrnum (al centre del pit).
- Pas 3: Si no és efectiu, alterna cinc cops a l'esquena amb cinc compressions toràciques. Pots trobar més informació sobre com fer aquestes maniobres al següent enllaç.
- Si el lactant està inconscient, o bé les maniobres anteriors no funcionen, truca al telèfon d'emergències 112.
Per recordar tots els passos et serà útil fer una ullada a la següent infografia. I recorda que és important que, malgrat la situació, mantinguis la calma.