Activitats del 90è aniversari del metro
El 30 de desembre de 1924 es va inaugurar el primer tram de la línia del Gran Metro de Barcelona, embrió de l'actual línia 3. Durant el darrer trimestre de l'any es desenvoluparan diverses accions per commemorar-ne els 90 anys.
Dins de les activitats commemoratives del 90è aniversari del metro, el proper dia 23 d'octubre s'inicia un cicle de conferències que tractaran aspectes relacionats amb la història del metro de Barcelona, l’evolució tecnològica del suburbà barceloní, així com els principals reptes de futur. Les conferències es vincularan a la Setmana del Ferrocarril que enguany celebra el seu 10è aniversari amb el lema "Els ferrocarrils metropolitans" i aniran a càrrec de personatges com Agustín del Castillo, exdirector general de Metro; Josep M. Rovira, vicedegà del Col•legi d'Enginyers i membre d'Amics del Ferrocarril; Dani Cortijo, historiador, i Ramon Malla, director de línies automàtiques de Metro de Barcelona.
Aquestes conferències es vincularan a la Setmana del Ferrocarril, que enguany celebra el seu 10è aniversari amb el lema: "Els ferrocarrils metropolitans".
23 d’octubre, a les 17.30h
Lloc: Auditori de la Biblioteca Jaume Fuster (Pl. Lesseps, 20-22. Barcelona).
"Tecnologia del metro (des de l'inici fins a l'actualitat)". Moments més importants en la tecnologia del material mòbil, sistemes de peatges, comunicacions, circulació...
A càrrec d'Agustín del Castillo, exdirector general de Metro.
30 d’octubre, a les 17.30h
Lloc: Espai Gaudí (accés de metro situat a l'av. Gaudí, cantonada carrer Lepant amb carrer Rosselló. Barcelona).
"Antecedents i projectes de l'arribada del metro a Barcelona. Peripècies dels emprenedors fins arribar al 1924".
A càrrec de Josep M. Rovira, vicedegà del Col·legi d’Enginyers, membre d’Amics del Ferrocarril.
5 de novembre, a les 17.30h
Lloc: Espai Gaudí (accés de metro situat a l'av. Gaudí, cantonada carrer Lepant amb carrer Rosselló. Barcelona).
"Història de la ciutat. Des de l'època dels romans fins al 1924. Transformacions de la ciutat fins a l'arribada del metro".
A càrrec de Dani Cortijo, historiador.
11 de novembre, a les 17.30h
Lloc: Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya. Sala Pompeu Fabra. (Via Laietana, 39, 5a Barcelona).
“Barcelona a l'avantguarda dels metros del futur”.
A càrrec de Ramon Malla, director de línies automàtiques de Metro de Barcelona.
Una altra de les activitats que es duran a termes en les properes setmanes és la instal·lació d'un codi QR a les primeres estacions que es van inaugurar el 1924. Gran Metro va posar en servei les primeres quatre estacions del tram entre Lesseps i Catalunya. A més d'aquestes s'obren Diagonal i Aragó (actual Passeig de Gràcia). A través d'aquest codi QR s’enllaçarà amb un conjunt d'imatges que permetran veure com eren aquestes estacions quan es van inaugurar.
Aquesta iniciativa ha estat dissenyada i desenvolupada per la recentment constituïda Associació Andana Central (Associació d'Amics del Metro).
Fins a finals d'any es desenvoluparan diverses activitats adreçades a diferents públics: clients i ciutadans en general, treballadors, àmbit institucional, operadors internacionals i proveïdors. Aquesta programació ha estat possible gràcies als patrocinis de les empreses i les entitats col·laboradores de TMB.