L’eina d’intel·ligència artificial IAbs passa a la final del repte de TMBinnova

L’Oriol Pallarès, en David Pujades i la Montse Rodríguez, de l’equip de Màrqueting de TMB, han proposat una solució basada en intel·ligència artificial per prevenir situacions de risc del personal i predir l’absentisme laboral.

Eloi Blanes / 26.04.24 - 11:13h

Arribem a la darrera entrevista als finalistes del repte d'intraprenedoria de TMBinnova. Aquest cop, tornem a parlar amb l’Oriol Pallarès, en David Pujades i la Montse Rodríguez, tots tres del departament d'Estratègia i Projectes de Màrqueting de la Direcció de Màrqueting i Negocis Corporatius, que han aconseguit arribar a la final amb dues propostes diferents.

Aquest cop, el grup ens presenta la seva segona idea que consisteix en una eina software orientada a la plantilla per ajudar a mesurar l’estat de salut de les persones a través de la intel·ligència artificial. El nou entorn digital, IAbs, està format per un algoritme ben definit i organitzat per ajudar a anticipar i diagnosticar de manera preventiva possibles situacions de risc del personal de TMB. Per això, el grup finalista ha elaborat un model d’aprenentatge automàtic amb IA per mesurar l’absentisme laboral i actuar per prevenir els casos amb altes probabilitats d’agafar baixes.

El nou projecte aborda la prevenció i reducció de l’absentisme mitjançant el diagnòstic preventiu de situacions de risc, polítiques de recuperació del personal i identificació exhaustiva dels perfils de treballadors i treballadores. 

Els autors de la proposta van aconseguir fer-se un lloc a la final del repte amb la creació d’una plataforma wellness, TMBenestarque vam conèixer a GenTMB. Ara, l’equip presenta la seva segona candidatura a la final amb una nova iniciativa: IAbs, eina d'IA de predicció d’absentisme. La final del repte de TMBinnova tindrà lloc el pròxim dia 8 de maig a la sala Meier del MACBA.

Parlem amb l'Oriol, en David i la Montse, creadors d’aquesta innovadora proposta.

Per començar, enhorabona de nou! Ens podríeu explicar breument la vostra segona proposta finalista? 

Es tracta d’una solució basada en intel·ligència artificial amb un model d’aprenentatge automàtic que ens permetria predir l’absentisme laboral i actuar per prevenir els casos amb altes probabilitats d’agafar baixes. Aquesta IA alimentaria els seus algoritmes amb un conjunt de dades que els empleats i empleades haurien de cedir de forma voluntària com per exemple, dades personals, marcatges, hores extres, assignació de torns, tipus d’horari, antiguitat a TMB i a la posició actual, etc. 

Quin ús se’n faria de totes les dades recopilades? 

Doncs quan aquesta eina d’IA detectés casos de risc, és a dir, possibles baixes, generaria una alerta que rebria recursos humans i els responsables per tal d’analitzar el cas i activar mecanismes de prevenció per millorar el benestar del personal de TMB.

Com definiríeu el vostre procés de creació i preparació de cara el repte de l’absentisme? 

Amb IAbs hem decidit seguir un camí més convencional i hem optat per desenvolupar el nostre concepte de la idea i compartir-lo amb els treballadors i treballadores de la companyia. Vam tenir la sort de poder participar en un workshop presencial a Triangle i a Santa Eulàlia, on vam explicar de primera mà la nostra idea als companys i companyes de Bus i Metro i vam poder recollir feedback molt interessant per acabar de millorar i afinar la proposta.

Heu arribat a la final del repte d’intraprenedoria amb la plataforma wellness TMBenestar i ara amb l’eina software d’intel·ligència artificial IAbs. Què ha significat per vosaltres que dues propostes vostres arribessin a la final? Us ho esperàveu?

Quan vam rebre la confirmació que teníem dues idees entre les 5 finalistes, tots tres ho vam rebre amb molta alegria i satisfacció per l’esforç i la feina feta durant aquests mesos. Nosaltres estàvem convençuts que les idees que plantejàvem eren d’interès i que aportaven un enfocament interessant a l’objectiu de combatre l’absentisme, però inicialment no comptàvem en arribar a aquesta fase amb dues idees diferents. 

Ha estat complicat haver de realitzar dos projectes alhora?

En algun moment sí, ha estat intens i ens hem arribat a plantejar si hagués sigut millor decantar-nos per una sola idea i enfocar els esforços. Així i tot, fent la vista enrere i veient com ha anat tot finalment, hem de reconèixer que si comencéssim el repte de nou, tornaríem a fer el mateix.

Dins del grup hi ha preferències o veieu alguna de les dues propostes amb més opcions d'arribar a ser guanyadora?

Al grup no tenim preferència per cap de les dues. Ara bé, el que sí que hem de reconèixer és que hem fet les nostres hipòtesis i, casualment, tots tres coincidim en la idea que té més possibilitats. Tanmateix, creiem que cada una d’elles aborda el repte des d’una perspectiva diferent i que ambdues plantegen una bona solució per satisfer l’objectiu de reduir l’absentisme. 

Recomanaríeu a tots els companys i companyes participar en reptes futurs?

Per descomptat! Recomanem a qualsevol company i companya que participi, no només en el repte anual d’innovació interna, sinó també en altres iniciatives que puntualment tenen lloc per aportar un punt de vista diferent i poder contribuir a la millora de TMB.

Més informació al web de TMBinnova.

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB