Fes-te donant de medul·la òssia!

En Santi García, excompany TOLA de TMB, necessita la teva ajuda! Diagnosticat recentment d’una leucèmia, busca una persona donant compatible de medul·la òssia que l’ajudi en el seu tractament.

Eloi Blanes / 07.06.24 - 13:16h

Fer-se donant de medul·la òssia és un acte altruista i senzill que salva vides. En els darrers anys, el procés de donació s’ha simplificat i ajudar a fer créixer el registre de donants és un acte solidari i crucial per ajudar a moltes persones que pateixen malalties de la sang. És el cas d’en Santi García, exTOLA de TMB, que es troba en aquests moments buscant una persona donant de medul·la que pugui ajudar-lo en la seva lluita contra la leucèmia. Com ell, cada any 6000 persones són diagnosticades de leucèmia a l’Estat espanyol i necessitaran un trasplantament de medul·la òssia per superar la malaltia, ja que per a molts pacients aquest és l'únic tractament curatiu possible. 

El cos de Bombers de Barcelona, d’on en Santi forma ara part, ha iniciat també una campanya per donar suport i ajudar a trobar persones donants que puguin ser compatibles amb el seu company. D’aquesta manera, s’han fet ressò al programa l’Altaveu de RTVE.

Dona medul·la òssia!

El trasplantament de medul·la òssia és l’única esperança per a moltes persones afectades i consisteix a substituir les cèl·lules malaltes del pacient per d’altres sanes d’una persona donant.  Amb una simple donació es pot oferir ajuda de manera anònima a qualsevol pacient que ho necessiti i donar vida a milers de persones. A més, el procés de donació es pot realitzar en diverses ocasions, no és perillós per al donant i després de la intervenció es regenera completament la medul·la. 3 de cada 4 pacients de leucèmia no tenen un familiar compatible, motiu pel qual depenen de la solidaritat d’una persona voluntària per superar la malaltia.

El primer pas per ser una persona donant és tenir entre 18 i 40 anys. Després, cal anar a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació de sang. Allà, la persona que tingui intenció de ser donant pot inscriure's al registre de donants de medul·la òssia. En el mateix moment de la donació, s’extraurà una mostra de sang que servirà per saber la compatibilitat del donant. La Fundació Josep Carreras és qui gestiona el Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO). Pots veure tots els punts de donació en aquest apartat.

La donació de medul·la òssia és un procés que s’ha modernitzat en els darrers anys i pot ser tan indolor com una anàlisi de sang. Moltes de les falses idees sobre els trasplantaments de medul·la i la importància d’ajudar a fer créixer el registre de donants són aspectes que la treballadora de Metro i impulsora de la causa 2023: Mou-te contra la leucèmia, Beatriz Mera, ens va explicar al pòdcast de la Casa Sonora de la GenTMB el passat mes de novembre. 

 

Per a més informació sobre la donació de medul·la òssia, pots consultar el web de la Fundació Josep Carreras sobre la leucèmia. 

Dona medul·la, dona vida!

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB