Trencar amb el tabac és a les teves mans
Trencar amb el tabac és a les teves mans

Per Cap d'Any deixo de fumar!

Enhorabona! Només per prendre aquesta decisió ja has superat les tres primeres fases del procés de deixar de fumar. I és que ja hi has posat data. A partir del proper dia 1 comencen sis mesos crucials en els quals és molt important no recaure. A partir de llavors el camí es farà molt més fàcil.

Personal d’infermeria del Servei de Prevenció, en col•laboració amb el Col•legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 28.12.15 - 11:36h

De totes maneres, la recaiguda és un perill que sempre està present. Una de les principals causes de la recaiguda, especialment durant els primers dies, és el mal control de la síndrome d'abstinència a la nicotina.

La manca de nicotina pot causar símptomes desagradables que portin a l'abandonament del procés de deshabituació al tabac. Entre d'altres, aquestes sensacions inclouen la manifestació del desig de fumar, malestar general, manca de concentració, astènia, irritabilitat, gana, insomni i molèsties gàstriques.

Tots els símptomes són temporals i més intensos durant els tres primers dies, però acostumen a desaparèixer quan han passat unes setmanes. Cada fumador és diferent i cada símptoma té un truc per fer-hi front que trobaràs en aquesta taula de la síndrome d'abstinència.

Durant aquests primers dies t'ajudarà molt beure aigua o líquids sense calories en abundància, fer una mica d'esport i/o activitat física i menjar lleuger, ja que els àpats copiosos poden temptar-te a rematar-los amb una cigarreta.

També és recomanable que evitis el consum d'alcohol, cafè, te o begudes energètiques; aquest tipus de consum pot incitar a consumir una cigarreta igual que ho fan els àpats molt copiosos.

En general, evita els ambients per a fumadors i desfés-te de totes les coses relacionades amb fumar: encenedors, portacigarretes, paper de fumar, etc.

Ànims! Deixar de fumar és possible: cada any milers de persones ho aconsegueixen. Hi ha evidències que l'ajuda personalitzada, presencial i no presencial, d'un professional de la salut incrementa les probabilitats d'èxit en el procés. A TMB, les persones que fumen poden trobar ajuda per deixar de fumar al Servei de Prevenció-Medicina del Treball. Podeu trucar al 93 214 80 77 o bé dirigir-vos a qualsevol de les quatre dependències sanitàries de Sagrera, Santa Eulàlia, CON Horta i edifici Zona Franca, on us atendrà el personal d'infermeria del treball per facilitar-vos l'ajut necessari per aconseguir-ho!

Els més tecnològics disposeu d'aquesta aplicació de l'Asociación Española Contra el Cáncer, que us ajudarà en el procés: Respirapp. Link: https://www.aecc.es/TeAyudamos/informaryconcienciar/Programas/Paginas/Respirapp.aspx
Si vols més informació sobre els beneficis de deixar de fumar, fes clic aquí.

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB