Punt TMB de Diagonal on es troba l'oficina de troballes de TMB / Pep Herrero
Punt TMB de Diagonal on es troba l'oficina de troballes de TMB / Pep Herrero

Com funciona... la recollida d’objectes perduts al metro i al bus

L’any passat es van trobar més d’11.000 objectes perduts al metro (3.465) i als autobusos (7.876) de Barcelona. És per això que TMB disposa d’un servei de troballes per poder recuperar tot allò que els clients es deixen. 

Marta Franco - Jordi Clotet / 09.05.13 - 13:23h

Segur que alguna vegada thas preguntat: "I què se'n deu fer, de les coses que la gent es deixa al metro i al bus?". Jordi Clotet, cap del Punt TMB d’Informació i Atenció de Diagonal (L5), resumeix en 10 punts clau el funcionament de la recollida d’objectes perduts a TMB.

1. Què es fa amb els objectes trobats?

Tots els objectes trobats o entregats per altres ciutadans s’han de codificar i entren a formar part d’una base de dades en què consten el dia, si són troballes al bus o al metro i  una breu descripció. Acte seguit, els emmagatzemem durant un màxim de 10 dies al Punt TMB d’Informació i Atenció de Diagonal (L5), que és des d’on centralitzem la recepció i el lliurament dels objectes trobats a les xarxes de metro i bus, a banda d’oferir tots els serveis d’informació i atenció al ciutadà que ofereixen els altres Punts TMB d’Informació i Atenció.

2. El procediment és igual al bus i al metro?

Al Punt TMB de Diagonal arriben els objectes trobats tant a la xarxa d’autobusos com a la del metro. En el cas dels objectes trobats al bus, aquests ens els porten dins d’unes bosses procedents dels diferents CONs. A partir d’aquí, el procediment de codificació és el mateix tant per al bus com per al metro.

3. Què se’n fa, dels objectes que la gent no reclama?

Un cop passats els 10 dies, els objectes que ningú ha reclamat es guarden durant un mes en un magatzem més gran de TMB, situat a les cotxeres de Vilapicina, excepte totes les troballes que contenen documentació oficial (DNI, passaport o targetes bancàries) o número de sèrie, com ara telèfons mòbils, portàtils o càmeres, que s’entreguen a l’Ajuntament. 

4. Com es pot recuperar un objecte perdut?

Si el ciutadà és conscient d’haver-se deixat alguna pertinença a les xarxes de metro o bus, primer de tot ha de tramitar, a través del formulari del web, la petició pertinent, o bé trucar al telèfon d’informació 902 075 027 a partir de l’endemà de la pèrdua, on li demanaran una descripció de l’objecte. Si posteriorment l’objecte és localitzat, s’haurà de dirigir al Punt TMB de Diagonal. Per poder recollir les seves pertinences, el ciutadà haurà de presentar el seu DNI i signar un imprès com a justificant d’entrega de l’objecte.

5. Quines coses es perden? 

D’objectes recollits n’hi ha de tota mena i fins i tot alguns varien en funció de l’època de l’any. Durant l’estiu augmenten els objectes de platja com tovalloles, ulleres de sol i para-sols; al setembre i en èpoques d’exàmens, les carpetes i les bosses escolars, i durant els dies de pluja es dispara el nombre de paraigües perduts, guants, barrets i bufandes.

6. Quins són els més curiosos fins ara?

Encara que sembli difícil de creure, a l’oficina d’objectes perduts s’han recollit objectes tan peculiars com bicicletes, cadires de rodes, crosses, bastons, xecs, televisors, joguines, insulina, dentadures, carros de la compra (plens i buits), cotxets de bebè, esquís, canyes de pescar, vaixelles, planxes, impressores, ordinadors i televisors. Fins i tot en una ocasió es va perdre el guió sencer de la sèrie de TV3 "Porca Misèria" quan encara no havia començat a emetre’s per televisió, una cartera amb un milió de les antigues pessetes i un braç ortopèdic. En aquests dos últims casos els amos els van poder recuperar. La veritat és que cada dia és diferent, ja que no sabem què ens trobarem dins d’una saca o quan ens arriba un objecte, i tenim moltes sorpreses. 

7. I l’objecte estrella d’aquests últims dies quin és?

Doncs tenim una vaixella i una torradora per estrenar. Potser era un regal per a algú que no ha acabat d’arribar al seu destinatari. S’ha de dir que l’objecte més trobat dels últims mesos, però, és el mòbil. En tenim de totes les marques i mides.

8. Com verifiqueu qui és el propietari en el cas dels mòbils?

Doncs, a part d'una descripció, demanem al sol·licitant que ens introdueixi la contrasenya SIM per verificar que és seu. A vegades el que fem és mirar l’agenda i buscar un nom com mama, papa o AA i els truquem per avisar. El problema és que moltes vegades ja ens arriben sense bateria.

9. Quants objectes es tornen als seus propietaris?

Durant el 2012 es van tornar 2.634 objectes (1.512 procedents del bus i 1.122 del metro), que representen gairebé un 25% del total recollits. S’ha de tenir en compte que el servei d’objectes perduts depèn de la bona predisposició de la gent a entregar als nostres agents d’atenció al client les troballes. 

10. Què se’n fa, dels objectes no reclamats i no documentats?

Els objectes no documentats que no es reclamen s’entreguen a Conductors Solidaris de Catalunya (CSC), una organització no governamental fundada fa 12 anys per empleats d’autobusos de TMB, especialitzada a organitzar combois d’ajuda humanitària per alleujar les carències de la població en zones afectades per conflictes o crisis humanitàries.

Bossa del CON d’Horta amb alguns objectes trobats al bus / Pep Herrero
Bossa del CON d’Horta amb alguns objectes trobats al bus / Pep Herrero
Registre de les fitxes dels objectes trobats des de l’oficina de troballes / Pep Herrero
Registre de les fitxes dels objectes trobats des de l’oficina de troballes / Pep Herrero

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Servei
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB