Comntrol de seguretat i civisme a l'enllaç de Plaça de Sants, ahir a la nit / Pep Herrero
Comntrol de seguretat i civisme a l'enllaç de Plaça de Sants, ahir a la nit / Pep Herrero

Operatius de seguretat ciutadana en horaris de nit i matinada

Els dispositius conjunts de Metro i Guàrdia Urbana de Barcelona a les nits i matinades, que es fan de manera regular des de l'abril passat, estan augmentant la percepció de seguretat dins la xarxa també en les franges horàries extremes.

Redacció / 11.12.13 - 10:05h

La Guàrdia Urbana de Barcelona i la Unitat de Seguretat i Protecció Civil de Metro col·laboren en un dispositiu, que se suma als ja existents, centrat a garantir la seguretat i la convivència a l'interior del metro durant les nits i matinades. Són franges de menys afluència de passatge, en què s'han desplegat 370 punts de control en els primers vuit mesos, tant en passadissos d'enllaç com en andanes i estacions.

Els operatius conjunts, que són complementaris del patrullatge policial diürn, de la vigilància privada permanent i de les labors dels agents d'inspecció de Metro, busquen augmentar la percepció de seguretat en hores de menor presència  d'usuaris, reduir les oportunitats per a la comissió de delictes, detectar situacions de risc per a menors ─de manera que es faciliti la tasca de protecció i comunicació als seus respectius tutors─ i en general verificar el compliment de la llei ferroviària, el reglament de viatgers i les ordenances municipals.

Un miler de denúncies i 22 detencions

Així, des de l'abril fins al novembre d'aquest any, els agents de la Guàrdia Urbana han fet 22 detencions i 56 imputacions per actuacions relacionades amb la seguretat ciutadana (furts, tinença d'estupefaents, etc..). A més, els controls nocturns han comportat que es tramitin 1.015 denúncies administratives contra passatgers per infraccions del reglament o de la llei ferroviària, com ara entrar a la zona de vies, alteracions de l'ordre, molèsties al passatge, embrutar les instal·lacions, fumar, no portar títol de viatge o entrar amb gossos no autoritzats.

Els operatius es planifiquen de dilluns a diumenge, a partir de les 22.30 de la nit fins a l'hora de finalització del servei, i a primera hora del matí. Hi prenen part les unitats nocturnes de la Guàrdia Urbana (UNOS i UNOC), vigilants de seguretat de Metro i un coordinador de la USPC.

Complement de l'Operació Xarxa

El dispositiu es fa de manera paral·lela i complementària a l’Operació Xarxa que l'Ajuntament de Barcelona i el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya mantenen al metro de Barcelona. Precisament aquests dies, en previsió que s'incrementi el volum de viatgers amb destí o origen a les zones comercials durant el període nadalenc, l'Operació Xarxa s'activa al màxim nivell per donar una seguretat òptima en el transport públic.

El president de TMB i primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, ha recordat que des de l'inici dels patrullatges conjunts de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra s'han reduït un 13,4% els fets delictius al metro, però ha advertit que no obstant això convé prendre mesures perquè la sensació de tranquil·litat sigui la tònica en totes les franges horàries. "El metro ha de ser un espai segur i cívic. Tant a les 12 del migdia com a les 12 de la nit", ha reblat.

Agents de la Guàrdia Urbana al control de seguretat d'ahir a la nit a Plaça de Sants / Pep Herrero
Agents de la Guàrdia Urbana al control de seguretat d'ahir a la nit a Plaça de Sants / Pep Herrero
Des de l'abril s'han detectat més de mil infraccions administratives en els controls / Pep Herrero
Des de l'abril s'han detectat més de mil infraccions administratives en els controls / Pep Herrero

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Servei
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB