Moment d'una emissió de la mostra / Arxiu TMB
Moment d'una emissió de la mostra / Arxiu TMB

Videoart sobre rodes: l'experiment del Vídeo-Bus

Un autobús urbà convertit en sala de projecció sobre rodes circulava fa 30 anys per Barcelona barrejat amb el trànsit: era el Vídeo-Bus, un original experiment de difusió popular del videoart.

Laura Martínez / 22.06.15 - 11:04h

Us imagineu una mostra alternativa de vídeos en un autobús? Doncs això va passar el juny del 1985, quan la tercera edició de la “Mostra de vídeos realitzats a Barcelona a l'entorn de l'art, la música i la realitat” es va exhibir durant una setmana en un Pegaso de TMB, concretament el 1924, equipat amb un magnetoscopi i un aparatós monitor.

Aquesta mostra, organitzada per l'IDEP i coordinada per Julián Álvarez amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, tenia com a objectiu la difusió de vídeos de creació d'avantguarda en uns canals normalitzats, en aquest cas un vehicle de transport públic. Així es volia potenciar el caràcter dinàmic del vídeo.

Llums, càmeres i... Vídeo-Bus

Al llarg d'una setmana el Vídeo-Bus estava localitzat a les tardes en diferents llocs públics i a la nit realitzava diferents itineraris. En la mostra s'hi van presentar dinou obres classificades en tres apartats: art, música i realitat. Aquesta experiència va generar una gran curiositat en el seu moment, quan, malgrat les dificultats per les quals passava la indústria de la imatge, Barcelona era el centre de més producció de vídeo alternatiu.

El web del videoartista Julián Álvarez conté informació interessant sobre aquell intent d'agermanar transport urbà i cultura avançada, un esdeveniment que ell mateix va documentar en la filmació titulada "On the road / Over the bus" que us convidem a recuperar.

On the road1 from Julián Alvarez on Vimeo.

Aspecte que tenia el bus que exhibia la mostra / Arxiu TMB
Aspecte que tenia el bus que exhibia la mostra / Arxiu TMB
Aquest era l'aparatós material tècnic / Arxiu TMB
Aquest era l'aparatós material tècnic / Arxiu TMB

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Servei
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB