La foto titulada "A l'expectativa", aportada per Mari Carmen Grau, mostra l'estació de Diagonal el 1972
La foto titulada "A l'expectativa", aportada per Mari Carmen Grau, mostra l'estació de Diagonal el 1972

Records personals de nou dècades de transport subterrani

Ja s'ha tancat l'àlbum participatiu de la història del metro iniciat a finals d'octubre. Una foto de l'estació de Diagonal de la línia 3 datada el 1972, en plena obra de reforma, ha estat l'escollida com a millor pel jurat.

Oriol Pàmies / 18.12.14 - 13:35h

Des dels inicis del metro, tots els que alguna vegada hi hem viatjat en tenim un record guardat, no només a la memòria, sinó a vegades també immortalitzat en una imatge. Algunes d'aquestes fotografies, que estaven una mica empolsades, han sortit a la llum en l'àlbum virtual impulsat per la Fundació TMB com a part de la commemoració del 90è aniversari del metro, que va culminar el 15 de desembre amb un acte institucional.

Una vuitantena d'imatges representatives de les nou dècades de vida del metro de Barcelona formen la col·lecció popular que s'ha estat construint des de finals d'octubre fins a finals de novembre en un lloc web monogràfic en què encara continuaran exposades uns mesos. Cada foto ha anat acompanyada del testimoni de la persona que l'ha aportat.

Votació popular i opinió del jurat

En aquest temps, les fotos i les experiències associades han estat compartides i votades pels visitants del lloc web. Al final, un jurat format per persones vinculades al transport públic i la comunicació n'ha fet una valoració des del punt de vista històric i de la composició. El veredicte es va fer públic en l'acte d'inauguració de l'exposició "Estació 1924. 90 anys del metro de Barcelona", instal·lada a l'Espai Mercè Sala.

Així, entre tots els participants, el jurat ha escollit com a millor foto la titulada "A l'expectativa", aportada per Mari Carmen Grau, que és la que encapçala aquest article, lleument reenquadrada. La foto, datada el 1972, mostra els passatgers a l'andana de l'estació de Diagonal de la línia 3 pendents de l'entrada d'un tren de la sèrie 300. La imatge correspon a l'època en què l'estació era objecte d'obres de reforma per modernitzar-ne els acabats arquitectònics, i per això s'estava retirant el revestiment de rajoles original del 1924.

Un cap de tren fotografiat el 1932

La foto més votada pel públic del web ha estat la titulada "El meu avi", aportada per Teresa Manzano. S'hi veu el seu avi, empleat de Metro, amb l'uniforme de cap de tren, fotografiat en alguna estació del Transversal (actual línia 1) l'any 1932. Segons explica ella, l'home, a qui no va arribar a conèixer, havia entrat a treballar a Metro el 1929 com a mosso; es va haver d'exiliar a França el 1939 i va estar al camp d'Argelers.

A més, han obtingut premis un participant, per sorteig, i la millor foto aportada per un empleat de Metro. Tots han estat obsequiats amb un exemplar del llibre "90 anys del metro de Barcelona" i un lot d'"experiències TMB". El premi del jurat ha obtingut a més un abonament anual per a les xarxes de transport de TMB.

Fragment de la foto "El meu avi", del 1932, aportada per Teresa Manzano
Fragment de la foto "El meu avi", del 1932, aportada per Teresa Manzano
Foto del tren 100 a Mercat Nou aportada per José Gonzalvo, premi a la participació
Foto del tren 100 a Mercat Nou aportada per José Gonzalvo, premi a la participació

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Servei
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB