COIB
COIB

Viatjar durant l’embaràs

Estàs embarassada i estàs planejant unes vacances? Potser has de viatjar per feina? Endavant, pots fer-ho!

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 21.03.19 - 08:29h

Generalment l’embaràs no comporta cap impediment per poder viatjar, però sí que, a més de seguir les recomanacions generals, convé que tinguis en compte un seguit de recomanacions per evitar riscos per a la salut, tant per a tu com per al fetus.

Com en tot embaràs, en el moment de viatjar comprova les garanties higièniques dels aliments i porta una dieta al més equilibrada possible. Per exemple, evita la carn i el peix crus o que no estiguin ben cuits, no posis glaçons d’aigua sense bullir en les teves begudes ni beguis de gots que s’hagin rentat en aigua sense bullir. És important que beguis molts líquids, com a mínim dos litres al dia, sobretot en països o èpoques amb calor. L’aigua més segura per beure és l’aigua d’aixeta bullida durant 1 minut. L’aigua embotellada és més segura que l’aigua d’aixeta sense bullir, tot i que no es pot garantir que no conté gèrmens que produeixin malalties. També és important que descansis quan calgui i que duguis roba i calçat adequats. No descuidis extremar la precaució contra les picades d’insectes.

Cada mitjà de transport té unes mesures específiques. 

Si viatges en avió, evita els trajectes de llarga durada a partir de la setmana 36 pel risc de part. Si tens un embaràs múltiple, això seria a partir de la setmana 32. Intenta passejar cada dues hores i fer exercicis circulatoris suaus. En viatges llargs, utilitza mitges de compressió. Tingues en compte que a partir de la setmana 28, les companyies demanen un certificat, que varia en funció de la normativa de cada companyia; és bo que te n'informis abans. Els aparells dels aeroports no són lesius per al fetus. Trobaràs més informació en aquesta infografia.

Si el teu mitjà de transport és l’automòbil, porta sempre el cinturó de seguretat, tant si condueixes com si ets l’acompanyant. Actualment, existeix un dispositiu homologat, no obligatori, anomenat BeSafe©, que fa passar el cinturó per sota de l’abdomen per evitar traumatismes abdominals en cas de col·lisió. Viatja sempre amb roba còmoda que no t’estrenyi i fes parades de deu minuts cada dues hores en els recorreguts llargs. És important que no prenguis medicació per al mareig si el metge no ho autoritza. Consulta aquesta infografia per a més informació sobre viatjar en cotxe durant l’embaràs.

El tren és un mitjà de transport ideal, ja que t’hi pots passejar, relaxar-te (ja que no has d’estar pendent del trànsit), menjar, beure i anar al lavabo les vegades que convingui. 

Viatjar en vaixell tampoc suposa cap impediment, però cal que coneguis la normativa específica de la companyia. Tingues en compte que si viatges en vaixell durant el primer trimestre d’embaràs pots patir més nàusees i vòmits, típics d’aquest període.

En definitiva, no hi ha cap motiu per posposar un viatge durant el teu embaràs si no has patit cap complicació durant la teva gestació. Informa el teu metge, llevadora o infermera sobre els teus plans de viatge i estigues atenta als senyals del cos per mantenir-te segura mentre estiguis fora de casa.

Si tens més dubtes, també pots consultar més informació sobre l’embaràs

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB