Dimarts, 7 de desembre de 2021

Tinc sobrepès. Què faig?

 

COIB

Tinc sobrepès. Què faig?

El sobrepès, juntament amb l'obesitat, és un dels principals i més preocupants problemes de salut pública a la majoria dels països desenvolupats. 

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 09.02.21 - 08:20h

Tant en homes com en dones, tenir sobrepès o patir obesitat augmenta de forma exponencial el risc de patir una malaltia cardiovascular —com l'angina de pit, l'infart o l'ictus—, càncer, diabetis  o apnea del son. A més, en les dones el risc és més elevat: una dona amb obesitat té dotze vegades més risc de morir de càncer que una dona amb pes normal.

L'origen de l'obesitat i el sobrepès és una combinació entre els gens, els factors ambientals i l'estil de vida. Així que si tens sobrepès, adoptar un seguit de canvis saludables en el teu estil de vida és fonamental. L'activitat física i una alimentació saludable són les teves aliades per perdre pes.

Sobre l'alimentació, tingues en compte les següents pautes:

  • Evita les dietes monòtones, ja que és molt probable que les acabis abandonant i t'acabin provocant ansietat, i menja aliments de tots els grups sense eliminar-ne cap. Sobretot, no deixis de menjar farinacis com la pasta, l'arròs, el pa o els llegums, que sovint es deixen de banda en les dietes per falta de coneixement nutricional.
  • Oblida't de les dietes miraculoses que et prometen perdre pes en poc temps gairebé de forma màgica. Potser sí que et porten a perdre pes de forma ràpida, però el que no t'expliquen és que posteriorment propicien l'efecte rebot
  • Evita consumir habitualment aliments rics en sucres i en greixos saturats sense valor nutricional, com els dolços, la brioixeria i la pastisseria, les begudes ensucrades, els embotits o els formatges greixosos. Utilitza sempre oli d'oliva en lloc de greixos animals com la mantega o el llard.
  • Beu aigua i infusions i evita les begudes ensucrades i estimulants i les begudes amb alcohol.
  • Saltar-se àpats no equival a aprimar-se. Els dejunis llargs contribueixen a fer que el teu cos emmagatzemi greixos i que mengis en excés a la següent ingesta. Evita'ls i fes tots els àpats —esmorzar, menjar a mig matí, dinar, berenar i sopar— per evitar picar entre hores o fer-ho menys sovint. 
  • Si pateixes insomni, evita menjar a la nit. Si et despertes i tens gana, menja un iogurt desnatat, una fruita petita, una branca d'api o una pastanaga, un got de llet desnatada o una infusió sense sucre. Durant el dia, evita fer migdiades llargues.
  • Busca moments per relaxar-te i evitar l'ansietat, ja que et pot portar a menjar de forma compulsiva.

Si fins ara has portat un estil de vida sedentari, és hora que incorporis l'activitat física a la teva vida i en practiquis diàriament en funció de la teva edat, la teva situació de salut o en determinades situacions de vida com l'embaràs o la menopausa

Per tal que l'activitat física et permeti aprimar-te o mantenir la pèrdua de pes a llarg termini, fes exercicis d'activitat moderada o intensa com caminar a pas ràpid, la natació, la bicicleta, la gimnàstica aeròbica o esports com el tenis, el bàsquet i el futbol. En general, és més important que practiquis una activitat durant un llarg període de temps que no pas la seva intensitat. És millor, per exemple, que caminis quaranta-cinc minuts seguits que no pas quinze minuts al matí, quinze més al migdia i quinze més a la tarda. També és important treballar la força per protegir les articulacions del pes del cos; un genoll fort té menys perill de patir artrosi que un genoll feble. 

Si en vols saber més, consulta més informació de salut sobre el sobrepès i no oblidis fer un seguiment amb un professional de la salut. Consulta el nostre Servei de Prevenció-Medicina del Treball trucant al 88077 per apuntar-te al Programa de Prevenció de l'Obesitat. Altres companys ho han aconseguit abans de tu!

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB