Imatge càncer còlon / AECC
Imatge càncer còlon / AECC

La teva salut és el primer. Prevenció del càncer de còlon

El càncer colorectal és el tumor més freqüent al nostre país i afecta tant homes com dones. El dia 31 de març és la Diada Mundial del Càncer de Còlon i l'AECC ofereix la possibilitat de fer una consulta digital als metges especialistes.

Servei de Prevenció-Medicina del Treball, en col•laboració amb l’Asociación Española contra el cáncer (AECC) / 29.03.16 - 11:56h

L'edat és un dels principals factors de risc, per això a partir dels 50 anys és més probable que pugui aparèixer. La bona notícia és que aquest tipus de càncer es pot detectar en les seves fases més primerenques, abans que apareguin els símptomes, i d'aquesta manera augmenten les probabilitats d'èxit dels tractaments.

Què cal fer?

Si tens entre 50 i 69 anys i vius en una comunitat autònoma on ja està implantat el programa de garbellat de càncer colorectal, rebràs una carta recordant-te la necessitat de fer-te el test de sang oculta en femta (TSOH). Si encara no està implantat el programa, pots parlar amb el teu metge de capçalera perquè valori la possibilitat de realitzar-te les proves oportunes. 

Si encara no tens 50 anys, convé que segueixis llegint, que recordis la importància i beneficis d'aquestes revisions i que difonguis el missatge a les persones més properes a tu que sí que estan incloses en la franja d'edat de risc.

Pas a pas de la detecció precoç

Pas 1, prova indirecta o TSOH. Aquesta prova és tan senzilla que pots realitzar-la a casa. L'objectiu és comprovar si hi ha sang a la femta. En el cas que el resultat sigui negatiu, enhorabona, no has de tornar a fer-ho fins al cap de dos anys. Si ha donat positiu, no et preocupis, el sagnat pot estar ocasionat per diferents raons, la majoria de les vegades per lesions benignes, però per saber-ne el motiu exacte has de sotmetre't a una prova més directa. 

Pas 2, prova directa o colonoscòpia. Amb aquesta prova es precisa l'origen de la sang apareguda en la femta. Aquesta prova requereix una preparació dietètica prèvia per netejar bé l'intestí i es realitza a l'hospital de manera ambulatòria. Amb la colonoscòpia es confirma si existeixen lesions benignes, premalignes o càncer de còlon.

Pas 3, diagnòstic i tractament. 

  • Pòlips precancerosos. Són les lesions que precedeixen al desenvolupament del càncer de còlon i que se solen extirpar durant la colonoscòpia. En la majoria dels casos no cal fer més tractament. Passaries a fer-te revisions periòdiques. 
  • Càncer colorectal. El més freqüent és detectar-ho en fases primerenques quan es realitzen revisions de garbellat periòdiques. Una intervenció a temps augmentarà la garantia d'un bon pronòstic.

Només avantatges

  • El TSOH és molt senzill, còmode i cal molt poc temps per fer-lo. 
  • Es pot detectar a temps quan no es deixa passar més de dos anys entre prova i prova. 
  • Amb el diagnòstic precoç és possible aplicar el tractament adequat de manera primerenca, per la qual cosa el càncer se supera en el 90% dels casos. 
  • El garbellat precoç del càncer colorectal redueix entre un 15% i un 30% la mortalitat per aquest tipus de càncer. 
  • Evita una vida sedentària, realitza exercici físic diari i porta una alimentació rica en fruites i verdures i baixa en greixos. Així es redueix la probabilitat que apareguin aquests pòlips premalignes i el càncer de còlon. 
  • Saber que les mesures de prevenció (hàbits saludables) i de detecció precoç (proves de garbellat periòdiques) són tan senzilles i que aporten tanta tranquil•litat respecte a la nostra salut, no té preu.
La Unitat de Medicina del Treball del Servei de Prevenció enviarà cartes als 2.500 treballadors majors de 50 anys per informar-los de la campanya de prevenció del cáncer de còlon que es va posar en marxa fa uns anys. Consisteix en una prova molt senzilla de cribratge de sang oculta a la femta que permet detectar anomalies incipients.
 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB