Sóc hipertens, què faig amb la sal?
En diversos estudis s'ha demostrat que el consum de sal i l'aparició de la pressió alta o hipertensió estan relacionats. Si t'han diagnosticat hipertensió, convé que redueixis o eliminis del tot la sal de la teva dieta. Aquesta mesura t'ajudarà a controlar la pressió arterial, la sensació de set i a no sentir-te tan inflat.
Has de saber que a la nostra dieta habitual ja hi ha molts aliments que contenen sal. Així doncs, la manera més fàcil de reduir la sal és no afegint-n’hi més. Els productes frescos, per norma general, solen tenir una concentració de sal molt més baixa que els precuinats o els elaborats. Per tant, evita els congelats, instantanis, sopes de sobre, salses, sucs, conserves, fruits secs salats, els formatges (excepte el fresc i baix en sodi), els embotits, les carns fumades, curades o deshidratades i la pastisseria envasada o industrial.
A la següent taula trobaràs una classificació dels aliments més convenients que contenen sal. Descarrega-la aquí.
A l’hora de cuinar, encara que no utilitzis sal, no cal que el menjar sigui insípid; els següents consells t'ajudaran a potenciar el gust dels aliments.
- Cuina al vapor, a la planxa o en estofat. Aquestes coccions conserven millor el sabor.
- Fes sopes amb moltes verdures. D’aquesta manera seran més gustoses.
- No bullis en excés la verdura —15 o 20 minuts són suficients— i fes servir poca aigua.
- Les patates bullides amb pell són més gustoses.
- Cuina amb oli d’oliva. Una opció és combinar-lo amb olis amb gust o perfumats, per exemple, amb all, orenga, farigola o bitxo.
- Utilitza espècies, herbes aromàtiques, all fresc o pols d’all o ceba.
Consulta més informació sobre el control de la sal a la dieta aquí.
Recorda que és convenient que mantinguis un control regular de la teva pressió arterial amb la teva infermera o professional de la salut.
Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com