Els embassaments catalans estan a un quart de la seva capacitat / Font: Gencat
Els embassaments catalans estan a un quart de la seva capacitat / Font: Gencat

La sequera a Catalunya: un panorama greu que reclama la nostra implicació

La sequera a Catalunya és alarmant i ja som a la fase d’excepcionalitat. Per no baixar la guàrdia, incloem als butlletins un pictograma que reflexa les minses reserves d'aigua actuals, a més de recordar la campanya (amb premi) d'estalvi que tenim en marxa.

Gestió Mediambiental / 12.05.23 - 07:40h

El clima mediterrani ens té acostumats a una marcada dualitat, caracteritzada per llargs períodes de sequera que s’alternen amb episodis de pluges intenses i de curta durada. Aquests fenòmens s’estan accentuant cada cop més arran del canvi climàtic. Si el darrer trimestre de 2019 i els primers sis mesos de 2020 es van caracteritzar per temporals de pluja importants, des de finals de 2020 s’està registrant a Catalunya un llarg període de sequera que encara avui perdura.

La pluja acumulada al 2021 a Barcelona va ser de 333 mm un 44 % per sota de la mitjana històrica (598 mm). Malauradament, l’any passat no va millorar la situació i ens va portar a un estat d’alerta per sequera hidrològicaActualment, però, ja ens trobem a la fase d’excepcionalitat amb unes perspectives poc optimistes de millora.

Només un 25% d’aigua als embassaments

Les diferents fases de la sequera

La sequera és un procés gradual (a la imatge, les 4 fases) que avança depenent de les reserves dels embassaments; en el cas de la ciutat de Barcelona, en funció del sistema Ter-Llobregat. La capacitat total del embassaments a les conques internes de Catalunya és d’uns 700 hm3 (l'equivalent a 700 camps de futbol amb capacitat per unes 100.000 persones plens d'aigua). I en situació de normalitat, Catalunya consumeix 1hm3 diari d'aigua.

Quan les reserves d’aigua als embassaments se situen, globalment, al voltant del 60% (avui dia, estem a un 25%) de la seva capacitat, comencen a activar-se ja algunes mesures orientades a mantenir el màxim temps possible l’aigua embassada (que depèn de les pluges).

Són mesures com incrementar la producció d’aigua procedent de fonts no convencionals (dessalinitzadores, regeneració d’aigües) o canvis en el règim d’extracció d’aigua dels aqüífers i pous recuperats durant els darrers episodis de sequera.

Canvia d’hàbits i emporta’t la teva recompensa!

L’activació dels escenaris de sequera obliga a adoptar mesures d’estalvi a l’abastament i restriccions parcials a la resta d’usos. Per exemple, en el cas que afecta a TMB, el de la indústria, en l’actual fase d’excepcionalitat s’ha de reduir en un 15% el consum (ja hi estem treballant a través de diferents vies). 

Altres sectors (primari, domèstic...) també han d’ajustar-se a l’evolució de la sequera. Actualment, hi ha igualment restriccions per als usos domèstics i d’altres per a qüestions més concretes com poden ser el reg, les fonts, les piscines i la neteja de carrers i vehicles. De fet, la previsible declaració de l’estat d’emergència a l’estiu pot comportar, fins i tot, limitacions a l’ús de l’aigua de boca.

Campanya de TMB, 'Davant la sequera, fes la teva part!'

Per sumar a la implicació en l’estalvi d’aigua les treballadores i els treballadors de TMB, hem llançat la campanya “Davant la sequera, fes la teva part!”, que premiarà les famílies que demostrin una reducció del consum al domicili habitual (una ampolla logotipada fabricada en acer inoxidable i, per a les 10 que acreditin un major estalvi, un lot de productes ecològics valorat en 50 euros.

Properament, informarem de com apuntar-se per participar al desafiament, però ja podeu posar en pràctica els consells que donem en els diferents articles sobre la campanya. Aquests són els dos de nous:

  • No malbaratar l'aigua de la cisterna del vàter

Vies per estalviar aigua en fer servir la cisterna

Cada ús de la cisterna del vàter consumeix entre 6 i 10 litres d'aigua. Una mesura per reduir aquesta quantitat és col·locar una o dues ampolles plenes de sorra dins del dipòsit del vàter, o bé instal·lar un sistema de buidatge regulat, que permetrà reduir a la meitat el consum. L’estalvi pot arribar als 4.000 litres d'aigua cada any!

  • No utilitzar el vàter com a paperera

S'ha de minimitzar allò que llancem al vàter

No llançant-hi cotons o mocadors de paper ens evitem abusar de l’ús de la cisterna. Cal pensar, alhora, en l’energia que s’haurà de destinar a separar aquests mocadors més gruixuts o papers d'eixugar les mans, o inclús tovalloletes humides, durant el tractament de les aigües residuals (aquest darrer producte pot comportar, a més, embussaments de canonades i una greu contaminació de rius i mars).

Si vols conèixer les conques afectades a Catalunya pots consultar en aquest web de la Generalitat.

I, davant la sequera, fes la teva part!

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB