COIB
COIB

Sabries actuar si algú està inconscient?

Quan s'interromp de manera brusca, inesperada i potencialment reversible l'activitat del cor i la respiració, estem davant d'una persona que ha patit una aturada cardiorespiratòria (ACR).

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 04.10.18 - 08:45h

Com a conseqüència de l'aturada, l'oxigen deixa d'arribar als òrgans vitals de manera brusca i es produeixen danys irreparables fruit de la mort de les cèl·lules que els conformen. Per això, és vital iniciar maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) al més aviat possible, amb l'objectiu de mantenir l'aportació de sang i d'oxigen a aquestes cèl·lules.

Es calcula que el 70% de les ACR que es produeixen fora de l'àmbit hospitalari tenen lloc al domicili i que, de totes aquestes, un 60% són presenciades per testimonis com familiars o amics. Per tant, és de vital importància saber reconèixer aquestes situacions i iniciar de forma immediata les maniobres de reanimació cardiopulmonar, atès que per cada minut que es perd disminueixen en aproximadament un 10% les possibilitats de recuperació de la persona.

I tu, sabries com has d'actuar si algú està inconscient i no respira? 

Quan davant teu tinguis una persona inconscient que sospites que ha patit una aturada cardiorespiratòria, és important que iniciïs la reanimació cardiopulmonar (RCP). Perquè puguis reconèixer la situació i actuar de la manera més adient, és recomanable que segueixis una seqüència ordenada que et facilitarà la feina:

  • Acosta't a la persona de manera segura. Amb precaució, tot assegurant-te que no hi ha cap perill ni per a tu, ni per a la persona ni per a ningú que sigui a prop. 
  • Comprova si està conscient. Sacseja-la amb cura, crida i estimula-la preguntant-li en veu alta si es troba bé. Si la persona no contesta o no reacciona és que està inconscient.
  • Obre la via aèria. Un dels problemes de les persones inconscients i que estan de panxa enlaire és que la llengua els pot bloquejar la via aèria. Posa la víctima de panxa enlaire sobre una superfície el màxim de dura possible, col·loca una mà sobre el front i dos dits sobre el mentó mentre fas bascular el cap suaument cap enrere. Amb aquesta senzilla tècnica obriràs la via aèria permetent que l'aire passi als pulmons.
  • Comprova si respira. Alhora que mantens la via aèria oberta, comprova si respira amb normalitat acostant-t'hi, mirant si el pit fa moviment amunt i avall, escoltant si hi ha algun soroll respiratori o si sents l'alè de la respiració a la galta.
  • Truca al telèfon d’emergències 112. Si estàs acompanyat, demana-li a l'altra persona que truqui. Hauràs de donar totes les dades que et demanin i esperar la confirmació de l'operadora abans de penjar el telèfon.
  • Comença les maniobres d’RCP. Si saps si hi ha un Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA) molt proper, envia algú a buscar-lo.

Inicia les compressions toràciques de la següent manera: 

  • Col·loca la persona de panxa enlaire sobre una superfície dura si no ho has fet ja i posa’t al seu costat a l'alçada del pit.
  • Col·loca la part baixa del palmell d'una mà sobre el centre del pit i el de l'altra mà a sobre i entrecreua els dits.
  • Amb els braços totalment estirats i tan perpendicular com sigui possible sobre la persona, comença les compressions toràciques.
  • Pressiona el pit uns 5-6 cm a un ritme de 100-120 compressions cada minut. Es tracta d'una posició que requereix fer molta força, així que no tinguis por de fer-li mal. És preferible lesionar les costelles abans que perdre la vida. 
  • Continua amb les compressions fins que arribi l'ambulància, estiguis exhaust o la persona doni senyals de vida (que obri els ulls, es mogui o respiri).

Recorda que per cada minut que perds disminueixen un 10% les possibilitats de recuperació de la persona. La teva actuació és vital!

Consulta més informació sobre la reanimació cardiopulmonar aquí.

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 
Documents

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB