Com s'ha de prendre la pressió arterial / COIB
Com s'ha de prendre la pressió arterial / COIB

Realment tinc la tensió alta?

Es té hipertensió arterial quan la pressió de la sang que circula per les artèries és massa elevada de manera continuada, i augmenta la pressió contra les parets. És per això que la hipertensió pot arribar a causar diferents tipus de lesions a les artèries.

Personal d'infermeria del Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 08.03.17 - 08:10h

La hipertensió arterial incrementa el risc de patir malalties cardiovasculars, principalment l'ictus i l'infart agut de miocardi. És el factor de risc cardiovascular més important, però també el més fàcil de detectar i el de tractament més eficaç i senzill.

A Catalunya, almenys una de cada quatre persones adultes és hipertensa. El fet que moltes persones tinguin hipertensió i, per tant, un excés de risc de patir malalties cardiovasculars, fa que aquesta malaltia tingui un impacte molt gran en la salut cardiovascular de la població. Aquest fet és comú a tots els països occidentals.

Segur que en algun moment t'has mesurat la tensió arterial, si més no, en el reconeixement mèdic a la feina. Diagnostiquem una hipertensió arterial quan mesurem diverses vegades, amb diverses setmanes de diferència, un valor de la pressió arterial sistòlica (PAS), més alt o igual a 140 mmHg i/o la pressió arterial diastòlica (PAD) és o supera els 90 mmHg. Consulta amb el personal d'infermeria del teu centre de salut amb quina regularitat has de fer-te controls. Si t'han diagnosticat tensió alta i ja prens medicaments, és recomanable que, a més dels controls amb el teu equip de salut, com a mínim un cop per setmana et prenguis la mesura. Ho pots fer en qualsevol farmàcia o bé fer-ho tu mateix a casa amb un aparell electrònic automàtic validat. En l'últim cas, per obtenir una mesura de forma correcta cal que coneguis abans el procediment i les recomanacions de la Societat Espanyola d'Hipertensió que et presentem. 

Quan és un bon moment per prendre la pressió arterial?

  • Fes-ho sempre abans de prendre la medicació i en una situació relaxada. 
  • Utilitza el braç que prèviament hagis vist que et dóna les xifres de pressió més altes. 
  • Evita mesurar la pressió si tens dolor, estàs estressat o després d’haver menjat, fet un exercici intens o amb ganes d'orinar. 
  • Evita el consum de cafè, d'alcohol o de tabac com a mínim una hora abans de prendre la mesura.

Com s'ha de prendre la pressió arterial?

  • És important que estiguis en una postura còmoda —assegut, recolzant l'esquena i sense creuar les cames— i en repòs com a mínim 5 minuts abans de prendre la mesura. L'ambient cal que sigui tranquil, sense sorolls i amb una temperatura agradable. 
  • Retira la roba del braç. Evita que la roba sigui massa ajustada o que faci de torniquet sobre el braç. 
  • Tria un maneguí d'una mida adequada al teu braç. La banda pneumàtica ha de cobrir-te el 80% del perímetre del braç i de longitud ha de cobrir-te dues terceres parts del braç. 
  • Evita moure el braç mentre fas la mesura. 
  • Anota les xifres que obtinguis en una llibreta de control i registra l'hora.
  • En cas de pols irregular, repeteix les lectures, de 3 a 5 vegades, amb un interval de com a mínim 2 minuts entre lectures. 
  • Segueix les instruccions del fabricant de l'equip o les explicacions que hagi donat la teva infermera. 

Un cop et visitis amb el personal d'infermeria, comprova que la mesura que has pres a casa coincideixi amb la del professional de la salut. Així veuràs que ho estàs fent correctament.

Si vols tenir més informació sobre el control de la pressió arterial, fes clic aquí.  

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB