Per què les persones amb diabetis s'han de punxar el dit?
De ben segur que has vist algun cop la imatge d'una persona punxant-se el dit i ho has relacionat amb la diabetis. Però saps ben bé què és aquesta punxada i per a què serveix?
La diabetis és una malaltia crònica que apareix quan el pàncrees no produeix insulina —que el cos necessita per funcionar— suficient o quan l’organisme no utilitza de forma eficaç la insulina que produeix. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, aquesta malaltia s'ha multiplicat per 4 des dels anys 1980 i continua augmentant arreu del món. Malgrat això, les persones amb diabetis poden viure amb bona qualitat de vida molts anys si segueixen un tractament adequat. Per això, és important que hi estiguis familiaritzat.
L'autocontrol és una eina perquè les persones amb diabetis i les seves famílies puguin arribar a controlar la malaltia. La punxada al dit o autoanàlisi de sang capil·lar és un dels procediments d'autocontrol i permet conèixer els valors de glucosa o sucre a la sang i si són correctes, alts o baixos. És un bon mètode per saber, en temps real, com reacciona el cos de les persones amb diabetis amb els aliments, l'activitat física, la insulina (o els altres fàrmacs), l'estrès i les malalties. Una anàlisi dels nivells diaris, setmanals o mensuals de glicèmia pot ajudar molt la persona amb diabetis i el seu equip de salut (infermera / metge) per poder establir i mantenir un programa de tractament adequat al seu estil de vida i a les seves necessitats i ajudar a decidir els canvis en la pauta de tractament per tal de portar un bon control de la malaltia. La freqüència amb què s'han de fer aquests controls l'haurà d'establir l'equip de salut, en funció del tipus de diabetis i del tractament farmacològic que s'estigui emprant.
La punció també es pot fer al lòbul de l'orella, als dits dels peus i al taló, sempre que no es pateixi cap patologia al peu. Actualment existeixen altres mecanismes per mesurar els nivells de glicèmia que no requereixen punxades repetides, com els sensors de glucosa, uns sistemes de motorització de glucosa tipus flaix que s'adhereixen a la pell després d'haver introduït un petit filament sota la pell.
La causa de la diabetis tipus 1 és encara desconeguda, per la qual cosa és difícil parlar de com se'n pot evitar l'aparició. La diabetis tipus 2, en canvi, té molta relació amb l’obesitat. Mantenir un estil de vida saludable mitjançant una alimentació sana i equilibrada juntament amb una activitat física regular és una bona manera de protegir-se'n.
Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com.