La presidenta i el conseller delegat presenten el Pla Estratègic TMB 2025

TMB 2025 és l’aposta perquè l’organització esdevingui “un referent en transport públic i mobilitat sostenible i aconseguir que l’any 2025 el 65% de desplaçaments a Barcelona es facin en transport públic, enfront del vehicle motoritzat privat”.

15.12.21 - 13:17h

El Pla Estratègic que es projecta sota la marca TMB2025 és fruit d’un treball intens i d’un procés participatiu realitzat durant els últims mesos que ha recollit fins a la seva aprovació les aportacions de diferents àmbits de participació: els equips tècnics i de direcció de TMB, el Consell d’Administració, d’alcaldes metropolitans, administracions vinculades al transport, el Consell Assessor (vegeu-ne els membres aquí), Comitès d’Empresa de Metro i Bus, , etc. En paral·lel s’han analitzat els models de diferents ciutats referents en mobilitat d’arreu d’Europa.

El Pla Estratègic TMB 2025 va ser aprovat el passat 2 de desembre pels Consells d’Administració de Metro i Autobusos i ahir va ser presentat a l’estructura de comandament i directiva de la companyia. 

L’acte que es va fer ahir, estava previst fer-ho presencialment, però donades les recomanacions de les autoritats sanitàries, es va fer en format virtual. Durant la sessió es va projectar ell videoclip nadalenc dels treballadors i  treballadores de TMB


Sostenibilitat

El nou pla és una clara aposta per un futur més verd, amb una reducció de 17.000 tones d’emissions de CO2 el 2025”, amb mesures com la reducció d’un 6% del consum energètic en el metro mitjançant l’aplicació de tecnologies que permetin recuperar la mateixa energia generada pels trens, i l’ús de l’energia elèctrica de la xarxa del metro per alimentar la càrrega dels autobusos (amb menys cost), entre altres projectes. 

L’aposta verda de TMB comportarà també la incorporació de 508 autobusos, dels quals 233 seran elèctrics i 46 d’hidrogen, la posada en servei d’una hidrogenera oberta a l’ús públic i la construcció d’una cotxera verda a Zona Franca, per a 550 vehicles, digitalitzant la gestió i les operacions, l’eficiència energètica i la utilització d’energies renovables.

El pla també té entre els seus objectius augmentar la utilització de les xarxes de metro i autobusos fins als 2,3 milions de viatges diaris en feiner, xifra que suposa un increment del 10% respecte dels nivells màxims assolits el 2019. Així seria possible arribar a la fita que el 65% dels desplaçaments amb mitjans mecanitzats a Barcelona es facin en transport públic.

A més, TMB també contempla en el full de ruta posar en marxa nous serveis de mobilitat, com ara les bicicletes metropolitanes, en una clara aposta per la sostenibilitat i la innovació que convertirà l’organització en un referent mundial de mobilitat des de la vocació de servei públic.


Millores a les xarxes de metro i bus 

TMB 2025 inclou millores concretes tant a la xarxa de metro com a la de bus. Pel que fa al metro, algunes de les accions més destacades són: la posada en servei del tram central de la línia 9, la incorporació de 96 nous trens per a ampliacions de xarxa, dues noves estacions a Badalona (L1), dues a Esplugues (L3) i tres a Barcelona (L4). I es continuarà amb la transformació de les estacions de metro perquè el 100% siguin accessibles l’any 2024.

Respecte al bus, el pla preveu una millora de l’eficàcia de la xarxa de bus assolint un increment del 10% de la velocitat comercial en les principals línies i eixos que afecten el 85% dels clients, mitjançant la implantació de millores com la prioritat semafòrica, la creació de més carrils bus, la millora de les vies...

També es preveu un projecte pilot de bus d'últim quilòmetre amb vehicle autònom al polígon industrial de la Zona Franca, i es projecta el servei del bus a demanda en 20 línies de proximitat que donaran servei a 50 barris.

 

Mobilitat personalitzada i digitalitzada

En el nou Pla Estratègic, TMB contempla una mobilitat més personalitzada gràcies al desenvolupament complet de la T-mobilitat, que incidirà en la millora de pagament amb els sistemes més actuals i una optimització de canals d’informació.

En l’àmbit tecnològic, el nou pla de TMB també comportarà una modernització i digitalització de les xarxes i serveis de metro i bus, millorant la videovigilància, la seguretat, els sistemes d’informació al client i el manteniment digital, entre altres qüestions.

A banda, TMB treballa en paral·lel en el seu nou Pla de Responsabilitat Social per contribuir decididament a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. També es referma el compromís de TMB per establir pràctiques específiques per facilitar la contractació de dones a l'empresa, així com la promoció del talent femení intern.

Pots veure l'esdeveniment aquí

Compartir

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB