La pràctica del mindfulness arriba a la final del repte de TMBinnova

El company, Gabriel Camacho, i la companya, Míriam Jas Rendon, han presentat la proposta d'oferir tallers de mindfulness a tota la plantilla per a reduir l'estrès i l'absentisme laboral al repte d'intraprenedoria de TMBinnova.

Eloi Blanes / 16.04.24 - 13:28h

Continuem amb la sèrie d'entrevistes als grups que han arribat a la fase final del nou repte d'intraprenedoria de TMB. En Gabriel Camacho, Comandament d'Explotació al Centre de Control de Bus, i la Míriam Jas Rendon, Agent d'Intervenció i Control, són les dues persones que han creat la proposta d'oferir tallers de mindfulness als treballadors i treballadores de TMB per a reduir l'estrès i l'absentisme laboral. La implementació d'aquesta innovadora iniciativa persegueix la idea d'abordar el benestar mental de la plantilla de TMB, a partir d'una pràctica més atractiva i diferent per tothom.

La trencadora proposta és una de les cinc idees finalistes que ha arribat a la fase final del repte TMBinnova d'enguany per combatre l'absentisme laboral i que aspira a ser la proposta guanyadora de la final que se celebrarà el dia 8 de maig a la Sala Meier del MACBA.

La pràctica del mindfulness

El mindfulness consisteix en una pràctica de meditació que pot convertir-se en una eina per millorar la qualitat de vida de les persones. Aquesta rutina estimulant pot afrontar aspectes com la reducció de l'estrès laboral, la millora de les relacions interpersonals, la concentració i el benestar emocional.

Parlem amb en Gabriel i la Míriam, els creadors de la idea "Mindfulness per empleats: benestar assegurat".

En primer lloc, enhorabona per la vostra proposta finalista! Per què vau decidir participar concretament en un repte sobre l'absentisme?

Aquesta ha estat la nostra primera incursió en un procés d'innovació de TMB. No obstant això, nosaltres tenim experiència prèvia en temes relacionats amb el benestar personal. La Míriam ha treballat a l'àmbit sanitari, mentre que jo, en Gabriel, soc psicòleg. La nostra formació i trajectòria professional ens ha proporcionat un profund coneixement sobre els aspectes relacionats amb la salut mental i el benestar, la qual cosa ens motiva encara més a abordar de manera proactiva el desafiament de l'absentisme laboral a TMB.

Ens podríeu explicar breument la vostra proposta?

La nostra proposta se centra en la implementació de tallers de mindfulness com una estratègia integral per a abordar el desafiament de l'absentisme laboral a TMB. Creiem fermament que el mindfulness, una pràctica que se centra en l'atenció plena i la consciència del moment present, pot ser una eina eficaç per a reduir l'estrès, millorar el benestar emocional i augmentar la resiliència de la plantilla de TMB.

Quin creieu que és el vostre punt diferencial?

El que ens diferencia d'altres estratègies és el nostre enfocament holístic i preventiu. En lloc d'abordar l'absentisme una vegada que s'ha manifestat, el nostre enfocament se centra a prevenir-lo des de l'arrel. Creiem que en enfortir la salut mental i emocional dels empleats i empleades, podem crear un entorn laboral més saludable i productiu, la qual cosa al seu torn es traduirà en una reducció significativa de l'absentisme a llarg termini.

Com definiríeu el vostre procés de creació de cara el repte de l'absentisme?

El nostre procés de creació ha estat un viatge ple d'aprenentatge i desafiaments. Vam començar plantejant hipòtesis basades en la nostra experiència prèvia en temes relacionats amb el benestar personal, així com en la recerca existent sobre l'impacte del mindfulness en l'àmbit laboral. Aquestes hipòtesis ens van servir com a punt de partida per a dissenyar un enfocament integral que abordés tant les necessitats dels treballadors i treballadores, com els objectius organitzacionals de reduir l'absentisme.

De quina manera vau resoldre totes aquestes hipòtesis?

Doncs, vam dur a terme un procés exhaustiu de recopilació i anàlisi de dades. Vam utilitzar una combinació d'enquestes, entrevistes en profunditat i proves d'avaluació per a obtenir una visió holística de la situació i recopilar informació detallada sobre les percepcions i experiències dels treballadors i treballadores de TMB.

Amb una pràctica tan trencadora, quines dificultats us vau trobar?

Una de les dificultats principals a les quals ens vam enfrontar va ser la d'arribar de manera efectiva a tots els col·lectius de TMB per a recopilar informació rellevant i aconseguir una comprensió completa de la situació.

Us esperàveu, després de rebre tantes propostes, estar entre els 5 finalistes?

Estar entre els cinc finalistes ha estat un honor i una confirmació del valor del nostre treball. Honestament, no esperàvem arribar tan lluny amb la nostra proposta, considerant l'alta qualitat i la innovació de les propostes presentades per altres participants. No obstant això, aquesta selecció ens ha omplert de gratitud i motivació per a continuar amb el nostre projecte i continuar contribuint al benestar de l'organització.

Recomanaríeu a la resta de companys i companyes participar en reptes futurs?

Oi tant! Recomanaríem encaridament a tots els nostres companys i companyes de TMB participar en reptes futurs d'innovació. La diversitat i el talent de la nostra plantilla són els pilars fonamentals de la nostra organització, i creiem fermament que cada treballador i treballadora té idees valuoses i perspectives úniques que poden aportar solucions innovadores als desafiaments que enfrontem. El nostre capital humà és impressionant i junts podem aconseguir grans coses per al nostre futur.

Finalment, voldríeu afegir algun comentari per acabar l'entrevista?

Ens agradaria expressar el nostre agraïment a tot l'equip d'Innovació de TMB per brindar-nos aquesta oportunitat i pel seu suport constant al llarg d'aquest procés. També volem agrair als nostres companys i companyes de treball per la seva col·laboració i participació. Finalment, gràcies a l'ajuda inestimable de la nostra mentora, Merche Gonzálvez, l'experiència i l'orientació de la qual van ser fonamentals per a guiar el nostre treball i assegurar que estàvem seguint un enfocament efectiu i basat en evidència. 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB