Dissabte, 24 d'octubre de 2020

Nova expedició del Jesús a l'Himàlaia

 

Cho Oyu / Jesús Morales

Nova expedició del Jesús a l'Himàlaia

El Cho Oyu, la sisena muntanya més alta del món, és el nou repte que el Jesús té per a la primavera del 2018

Redacció / 23.10.17 - 08:15h

El Jesús Morales és mecànic de revisió de la L4 de Metro al taller de Roquetes, president de la Unió Excursionista de Catalunya d'Horta i alpinista d'elit. D'aquí a cinc mesos s'enfrontarà al Cho Oyu, de 8.201 metres d'altitud, per escalar-lo. 

El Cho Oyu és una muntanya que pertany en un setanta per cent del seu territori al Nepal, mentre que el trenta per cent  restant pertany al Tibet i està controlat per la Xina. 

El Jesús té previst escalar el Cho Oyu pel vessant nord, que és el que pertany al Tibet. Tècnicament no és una muntanya difícil, però té l'inconvenient de les temperatures molt fredes de la cara nord i que no és possible un rescat en cas que sigui necessària l'evacuació.

L'expedició al Cho Oyu està formada, a part del Jesús, per l'alpinista Warner Rojas, de Costa Rica, amb qui va coincidir i va fer cim a l'Everest l'any 2012, i per la doctora Mireia Gili, especialitzada en medicina de muntanya, que serà l'encarregada de vigilar la salut dels dos alpinistes al camp base del Cho Oyu i durant el trekking que es farà abans de l'escalada i com a procés d'aclimatació.

Els 5 vuit mil

L'any 2008 va aconseguir arribar al cim del Dhaulagiri, de 8.167 metres, sense oxigen artificial. L'any 2010 es va quedar molt a prop dels 8.163m del Manaslu, però el fort vent li va impedir fer el cim. El 2012, el 19 de maig, va aconseguir fer el cim del mont Everest amb l'ajuda d'oxigen. Dos anys després, el 2014, va fer el cim del Broad Peak, de 8.047m, sense ús d'oxigen. L'última expedició va ser el 2016 al Makalu, de 8.463m, on per problemes de salut va d'haver d'abandonar als 7.000m d'altitud i va haver de ser rescatat en helicòpter des del camp base per portar-lo a l'hospital, on va estar ingressat.

Com diu el Jesús, “ara toca el 6x14x8000m”.

Trekking al camp base de l'Everest per la vall de Gokyo

Com acostuma a fer en cada expedició, aquesta vegada també organitza un trekking obert per compartir l’aventura i el món dels vuit mil  i la cultura del poble xerpa.

El trekking es farà al Nepal per la vall de Goyko fins al camp base de la muntanya més alta del món, l'Everest.

A diferència del trekking de l'Everest del 2012, en el qual els participants van tenir l'oportunitat de dormir una nit al camp base, a 5.300m d'altitud, en aquesta ocasió és una alternativa a la ruta clàssica que arriba fins al camp base de l'Everest. El trekking és circular i passa per Gokyo, amb la pujada al Gokyo Ry, de 5.360 metres, i al Chola Pass, dos espectaculars llocs poc transitats pels turistes, des dels quals es poden contemplar magnífiques vistes de les muntanyes més altes del món, com el Cho Oyu, el Makalu, el majestuós Mestressa Dablam, i Pumori, Thamserku, Nuptse i Lhotse, fins el mateix Everest, a més de gaudir de l'hospitalitat del poble xerpa.

Per fer aquest trekking no és necessari tenir cap tècnica ni coneixements d'escalada, però sí que cal tenir una bona forma física, ja que l'itinerari es fa per la vall del Gokyo, per sobre dels 4.000 metres d'altitud, i s'ha de superar el Chola Pass, que és un pas a 5.300 metres que segons les condicions en què es trobi la neu pot requerir la utilització de material auxiliar, com poden ser grampons, i la pujada al Kala Pattar, de 5.554 metres d’altitud, des d'on hi ha les millors vistes de l'Everest. 

Aquest és un dels trekkings més espectaculars i intensos del Nepal i té una durada de 23 dies, del 30 de març al 21 d'abril. Si hi esteu interessats podeu contactar amb el Jesús per correu electrònic, jmorales@tmb.cat

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB