M’han diagnosticat càncer. Com en parlo amb els amics i la família?

El càncer és una malaltia que comporta un gran impacte emocional i de ruptura en la vida quotidiana de la persona que rep el diagnòstic, però també de les persones del seu entorn, que veuen com han de modificar els seus rols, hàbits i costums.

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 27.12.18 - 08:00h

Si és el teu cas i t'han diagnosticat un càncer recentment, és possible que et preguntis a qui i com has de dir que tens aquesta malaltia. És realment difícil amagar-ho als amics i a la família. Pensa que quan les persones del nostre entorn no sabem el que està passant s'imaginen la pitjor situació possible.

El moment en què un se sent prou còmode per parlar del càncer amb els altres no és igual per a tothom. Es tracta d'una decisió personal triar el moment precís i les paraules que han d'informar la família i els amics sobre la nova situació de salut. Abans de parlar amb les persones de l'entorn sobre la malaltia, és important que prenguis consciència dels teus sentiments i que estiguis preparat per a reaccions diverses. Cadascú reacciona de manera diferent davant de la notícia que a un ésser estimat li han diagnosticat aquesta malaltia. 

Pot ser que algunes persones estiguin preparades per parlar de la malaltia i que altres puguin sentir-se incòmodes i no sàpiguen què dir o com actuar. De la mateixa manera, quan comparteixis aquesta informació amb la família i els amics, també sorgiran sentiments molt diferents. És comú viure-ho amb por, amb ràbia, amb tristesa o incertesa, i de vegades aquests sentiments es barregen entre ells o es combinen amb l'optimisme o l'esperança. Algunes persones podran i voldran expressar-los, i d'altres els ocultaran. Amb el transcurs del temps, però, la majoria de persones s'adapten a la nova situació.  

No oblidem que el càncer és una malaltia que provoca canvis vitals, de prioritats i de rutines molt importants. És possible que els amics i els familiars s'ofereixin per col·laborar en qüestions pràctiques, com pot ser ajudar en les tasques quotidianes, tenir cura dels nens, cuinar o anar a comprar, o que preguntin si hi ha alguna cosa en la qual puguin ajudar. Si necessites ajuda, aprofita aquests oferiments. Per a les persones més properes també és una oportunitat d'oferir suport. 

S'ha demostrat que relacionar-se amb altres persones i viure en un entorn socialment estimulant són també peces clau per a la recuperació del càncer. Comptar amb una xarxa social de suport permet compartir moments i és una font de benestar i salut. Consulta més informació sobre altres repercussions familiars i socials

Si abans del diagnòstic feies alguna activitat, com ara anar a caminar o practicar algun tipus d'activitat física, o tenies algun hobby amb els amics, recorda'ls que encara ho pots continuar fent. Però si en el teu cas no en tens ganes, també cal que ho expressis. 

En vols saber més? Troba més informació sobre el càncer i consulta algun professional de la salut si necessites ajuda. 

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB