Imatge de la campanya de vacunació de la grip / COIB
Imatge de la campanya de vacunació de la grip / COIB

M'haig de posar la vacuna de la grip?

La grip és un virus que canvia contínuament, que muta quant a les seves característiques. D'aquí ve la importància i insistència a vacunar-se entre els mesos d'octubre i novembre.

Redacció - Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 16.10.15 - 11:03h

El virus gripal és un clàssic de cada hivern i, lamentablement, de vegades fa estralls entre la població més vulnerable a pesar de les precaucions. Les autoritats sanitàries ho atribueixen al fet que es tracta d'un virus que canvia contínuament, que muta, i d’aquí ve la importància i insistència a vacunar-se entre octubre i novembre. Una altra de les mesures efectives per evitar contagis és aplicar bones pràctiques higièniques bàsiques: evitar esternudar i tossir sobre les altres persones (fer-ho sobre un mocador d'un sol ús o sobre la màniga, però no sobre les mans) i rentar-se les mans sovint.

És probable que penseu que la vacunació no és per a vosaltres, però repassem quins aspectes converteixen els adults en més vulnerables davant la grip. La recomanació és posar-se la vacuna de la grip si sou majors de 60 anys, si esteu embarassades, si cuideu o esteu en contacte amb persones grans o si patiu alguna malaltia crònica, ja que en aquest últim cas teniu més risc de complicacions. És el cas, per exemple, de malalties cròniques com la diabetis,  la insuficiència renal, l'asma, els problemes de cor, el virus d'immunodeficiència humana (VIH) o del virus de les hepatitis B o C, de les persones amb càncer o malaltia pulmonar obstructiva crònica, que són malalties que es poden veure aguditzades a causa de la grip. L'excepció és per a aquelles persones a qui anteriorment la vacuna els ha fet reacció al·lèrgica o que siguin al•lèrgiques a l’ou. 

Cal que analitzeu, doncs, si la vostra situació de salut, el vostre ambient de feina o les activitats previstes per a aquest hivern us posen en una situació de més risc.

L'àmbit de treball és també un factor que convé valorar en casos com el personal sanitari, docent, de transport públic, manipuladors d’aliments, laboratoris clínics, microbiologia, protecció civil, militars, personal de neteja en contacte amb residus, contacte amb animals salvatges i persones que viatgen. Si aquest últim és el vostre cas, us recomanem consultar els consells de salut relacionats amb les vacunes i els viatges.

Si us trobeu en alguna d'aquestes situacions o conviviu amb altres persones que s'hi troben, o si voleu consultar què necessiteu per afrontar aquest hivern amb salut, no oblideu demanar cita a la vostra infermera de referència.

Calendari  de vacunació per centres a TMB

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB