Dissabte, 19 de setembre de 2020

De mals fums, els justos

 

De mals fums, els justos / AECC

De mals fums, els justos

Deixar de fumar és un camí pel qual el fumador ha d'avançar per iniciativa pròpia i ningú pot fer-ho per ell. Però dels altres dependrà moltes vegades que la persona que pren la decisió d'abandonar el consum trobi el camí més planer o, per contra, ple de pedres.

Redacció - Servei de Prevenció-Medicina del Treball, en col·laboració amb l’AECC / 25.01.16 - 11:14h

El paper que juguen les persones que envolten el fumador és fonamental, i t'expliquem com ho pots fer per ajudar-lo. Si desitges que algú proper a tu deixi de fumar, et pots trobar amb dues situacions: que vulgui i que no vulgui.

No vol deixar de fumar

Si aquesta persona no vol deixar de fumar o no se sent preparada, intentar convèncer-la és com picar de cap contra una paret, i insistir-hi massa és convertir la paret en un mur de formigó. Les intencions són les millors, però, en general, amb la insistència el que es produeix és l'efecte contrari, que el fumador es tanqui encara més.

El que sí que pots fer és comunicar a aquesta persona el teu desig que abandoni el consum de tabac i donar-li confiança transmetent-li que estàs segur que ho pot aconseguir.

Ofereix-li informació sobre les ajudes que existeixen per deixar de fumar i deixa-li clar que, quan estigui preparada per deixar-ho, tu seràs al seu costat per donar-li tot el suport que necessiti.

Encara que et sembli poca cosa, no tothom té una persona que el pugui acompanyar durant tot el procés de deixar de fumar.

Si vol deixar de fumar

Si vol esborrar el tabac de la seva vida del tot, a més de les ajudes professionals existents, tu pots fer-hi molt:

  • Distreure'l. La conversa i el bon humor són infal·libles per sentir-se acompanyat i recolzat. Poden servir com a distracció en els moments que el desig de fumar sigui intens. 
  • Procura no recordar-li constantment que ja no fuma. Preguntar molt sovint com està portant l'abstinència farà que es recordi del tabac i serà més probable que li entrin ganes de fumar en aquests moments. 
  • Intenta que ningú fumi en la seva presència. Avisa la resta de familiars i amics fumadors de la nova situació. 
  • En els llocs on hi hagi fumadors, acompanya'l a prendre l'aire quan el desig de fumar sigui intens. 
  • Acompanya'l en els seus nous hàbits. Valora i comparteix els seus sucs, els seus gots d'aigua i els àpats més lleugers i el seu esport o exercici favorit.
  • Mostra paciència i comprensió en els moments en què li vinguin ganes de fumar, estigui tens o de mal humor. Reconeix els seus èxits i, sobretot, el seu esforç. Felicita'l per cada dia que passi sense fumar. 
  • Anima'l a posar en una guardiola els diners que abans es gastava en tabac. Quan porti uns mesos sense fumar podreu gastar-ho junts.

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB