Validació d'una targeta T-4 en un autobús de TMB / Miguel Ángel Cuartero
Validació d'una targeta T-4 en un autobús de TMB / Miguel Ángel Cuartero

L‘ús dels títols socials arriba als 157 milions de viatges anuals

Cada vegada hi ha més viatgers del transport públic metropolità que fan servir títols gratuïts o amb bonificacions especials. A les xarxes de metro i autobusos de TMB representen ja el 28,3% de les validacions.

Oriol Pàmies / 18.02.15 - 16:42h

Els títols socials —als quals tenen dret amplis col·lectius de persones grans, discapacitats, infants, les famílies nombroses i monoparentals i aturats— representen més d'una quarta part del passatge anual de les xarxes de metro i autobusos. Entre totes les modalitats, tant gratuïtes com bonificades, van sumar 157 milions de validacions al metro i els autobusos de TMB el 2014, amb un increment d'11 milions en comparació amb el 2013 i de 27 milions respecte al 2012.

El pes dels títols socials és més elevat a l'autobús, on representen el 39,6%. És a dir, l'any passat quatre de cada deu viatges amb bus de TMB van ser gratuïts o altament bonificats. El 2012 eren un terç. Al metro, la proporció se situa en el 22,9% i l'evolució també és a l'alça, ja que fa dos anys suposaven el 18,3%.

45 milions de viatges amb T-4

El títol social més utilitzat és la T-4, la targeta de deu viatges dins la zona 1 que poden fer servir pensionistes i discapacitats acreditats, i que costa 3,90 euros, un descompte del 61% sobre la T-10 ordinària. L'any passat es van fer 45 milions de viatges al metro i al bus amb la T-4.

En el conjunt del sistema integrat de transport, l'ús dels títols socials també ha augmentat i se situa en el 24% de mitjana, segons les dades de l'ATM. Això vol dir més de 224 milions de viatges altament o totalment subvencionats el 2014.

Augment de pensionistes

El fenomen és, doncs, general, i es relaciona d'una banda amb l'augment de la població pensionista i de l'altra amb la creació o potenciació de certes modalitats de títols socials els últims anys, com ara la T-12, la T-Jove, la targeta per a famílies nombroses i monoparentals i la T-Trimestre bonificada per a aturats que busquen feina.

Els títols socials gratuïts o bonificats són la part més visible de les polítiques d'inclusió social aplicades al transport públic, que se sostenen amb fons de les administracions locals (municipis i AMB) i la Generalitat.

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Servei
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB