COIB
COIB

L'estigma social de l'esquizofrènia

Les persones amb esquizofrènia sovint són vistes a la societat com a imprevisibles, agressives i perilloses. També és comú que en pel·lícules o sèries ens presentin algun assassí en sèrie com un perillós esquizofrènic escapat de la presó. 

Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 08.10.19 - 07:44h

L'estigma social que envolta l'esquizofrènia fa que persones que en pateixen i duen una vida completament normalitzada prefereixin amagar la malaltia. Aquest estigma provoca que només es parli del trastorn en casos que són notícia per l'impacte mediàtic, normalment a causa del comportament agressiu vers els altres. Sovint s'associa trastorn mental i perillositat, fet que provoca un concepte negatiu de la malaltia i rebuig social cap a les persones que pateixen aquest tipus de trastorns.

En cap cas es pot dir que les persones amb malalties mentals siguin perilloses, agressives ni que tinguin més probabilitats de cometre actes violents ni delictius que les persones sense malaltia mental. La realitat és que les persones que pateixen esquizofrènia acostumen a ser pacífiques i tranquil·les, eviten situacions problemàtiques i prefereixen estar soles. És cert que quan aquestes persones es troben en fase activa o de recaiguda poden presentar agitació, agressivitat o violència, en un context de reaparició de símptomes psicòtics. Però aquests símptomes solen ser una manera de defensar-se en una situació que viuen com a amenaçadora, a conseqüència de deliris o d'al·lucinacions. En realitat, és més probable que les persones que pateixen esquizofrènia es facin mal a elles mateixes que als altres i també estan més exposades a patir actes agressius i ofensius que a cometre'n.

De la mateixa manera que un altre tipus de malalties es mostren i s'accepten, els problemes de salut mental, en canvi, sovint encara s'amaguen. Per això, diferents organismes com l'entitat Obertament han posat en marxa campanyes contra l'estigma amb l’objectiu de modificar les idees i conductes discriminatòries que té la població sobre les persones afectades per algun trastorn mental i afavorir la seva participació en els diferents espais comunitaris, laborals i de ciutadania. 

En el procés de recuperació per a les persones que pateixen esquizofrènia, la reinserció social és un dels objectius primordials i fins i tot beneficia l'evolució dels afectats. I perquè això sigui una realitat, el primer pas és que com a societat coneguem i acceptem aquesta malaltia.

Consulta el nostre Programa de salut mental a la Unitat de Salut (ext.88077). Et podem ajudar!

Més informació sobre l'esquizofrènia

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com.

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB