El primer és beure molt / COIB
El primer és beure molt / COIB

Fumo, però m'agrada cuidar-me

Sona a contradicció, però no ho és. Si ets conscient dels riscos que implica fumar, pots prendre una decisió ben informada sobre la teva salut i seguir fumant. Si aquest és el cas, tenim uns quants consells per ajudar-te a reduir l'impacte dels efectes perjudicials del tabac sobre el teu organisme.

Personal d’infermeria del Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col•legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 26.02.16 - 09:57h

De tota manera, deixa'ns que hi insistim una mica més abans. En aquesta infografia pots veure els beneficis que implica deixar de fumar. Si tot i així vols continuar fumant, no ens aturem més i passem als consells. 

El primer és beure molt. Almenys hauries de prendre 8 gots de líquid al dia. Pots beure aigua o, encara millor, sucs naturals de fruita rics en vitamina C, per exemple kiwi, taronja, mandarina o pinya. 

Sempre que no estigui contraindicat per algun problema de salut afegit, la ingesta de líquid compensarà la deshidratació que el tabac provoca en els teixits.  A més a més, la vitamina C reforçarà les defenses i evitarà l’oxidació dels teixits, allò que els fa envellir, que és un procés que el tabac accelera.  

Una altra de les conseqüències de fumar és que pot provocar insomni. Això ens afecta especialment a nivell laboral. Si aquest és el teu cas, intenta reduir el consum del tabac durant la tarda, com faries amb el cafè, i procura prendre begudes relaxants com infusions o aigua amb mel i llimona abans d'anar al llit.

Fer exercici amb més o menys intensitat també pot ajudar que et sentis millor. No cal que castiguis el cos, de fet n'hi hauria prou que caminessis 30 minuts al dia, a un bon ritme, que notis l’esforç. Si vols posar-hi més empenta, pots, però estigues pendent de possibles símptomes: si sents dolor o cansament excessiu, consulta-ho amb la infermera. 

A la feina, la llei prohibeix fumar i també hauries de deixar-ho quan estàs passant un refredat o alguna malaltia respiratòria. En aquests casos el més difícil sol ser lluitar contra la síndrome d’abstinència. Consulta-ho amb el personal d’infermeria del Servei de Prevenció, però en aquests casos els xiclets o comprimits de nicotina poden ajudar molt. 

Si, finalment, et planteges seriosament deixar de fumar, compta amb el suport del Programa de Deshabituació Tabàquica, que ha ajudat molts companys a deixar aquesta addicció. Truca al Servei de Prevenció i informa-te’n! (ext. 88077).

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB