A la feina, cuida la teva salut!
Una alimentació saludable i mantenir un pes corporal adequat són fonamentals
Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 15.04.19 - 09:06h
De vegades no som conscients que ens passem una part important de les hores del dia treballant i de l'impacte que això té en la nostra salut. Per sentir-te millor a la feina, tingues en compte aquests consells de salut:
- Una alimentació saludable i mantenir un pes corporal adequat són dues coses fonamentals. Procura que l'alimentació sigui completa, equilibrada i adaptada al grau d'activitat física segons el tipus d'activitat laboral que fas per tal d'evitar l'excés de pes.
- Mou-te i cuida la teva postura corporal. Fer activitat física de forma regular contribueix a evitar els efectes negatius sobre la salut associats al sedentarisme. No realitzar-ne, fer-ho en excés o de manera inadequada a la feina pot afectar el sistema musculoesquelètic. De fet, moltes de les lesions habituals, la fatiga muscular o les contractures que patim es poden prevenir aplicant mesures ergonòmiques a la feina, és a dir, amb l'ús d'objectes o mesures que s'adaptin a l'anatomia i a la funcionalitat del moviment humà. Per això és important que cuidis la postura. Si has d'estar assegut gran part del dia davant l'ordinador, tingues en compte aquesta infografia amb consells per a una bona postura. És recomanable que facis pauses actives cada dues hores i facis una seqüència d'estiraments per tal de millorar la teva flexibilitat. Et sentiràs millor! També pots mirar el vídeo sobre com mantenir una bona postura per evitar lesions.
- Mantingues uns hàbits i horaris regulars a l'hora d’evacuar, en la mesura del possible. Retardar les ganes de defecar contribueix que els excrements siguin més secs i que sigui més difícil expulsar-los. Si no tens un hàbit intestinal regular, és recomanable que respectis el moment més propici, especialment després dels àpats. Assegura’t de beure prou aigua i d'incloure a la teva dieta una ingesta de fibra suficient amb fruites i verdures.
- Aprèn a gestionar l'estrès. L'estrès no és un bon company! L'estrès pot provocar una sèrie de reaccions fisiològiques, cognitives, emocionals i conductuals denominades respostes d'estrès, que van des de taquicàrdies, insomni, angoixa, depressió, inadaptació social o somatització. Aprèn tècniques de relaxació, d'autocontrol i cognitives que t'ajudaran a avaluar les situacions de manera més realista, a disminuir l'angoixa i l'ansietat i a millorar l'autoeficàcia. També és important establir i mantenir bon ambient laboral. Fer una feina que et satisfaci fomentarà la teva autonomia i eficiència.
- Reposa i dorm correctament: Respecta els horaris de dormir i el rellotge biològic; contribuirà a millorar la qualitat del son, cosa que repercutirà en el bon rendiment físic i intel·lectual i en l'equilibri emocional. Dormir és molt important! Dosifica el grau d'activitat i intenta no sobrepassar-te. En cas de treballar de nit o per torns, revisa els consells per adaptar-te a aquesta circumstància. (Consulta l'article Si treballes de nit, cuida la teva salut).
- Aprèn a desconnectar de la feina i interacciona socialment amb els teus companys. Treballar per viure o viure per treballar? Per alliberar-te de les tensions quotidianes és necessari dedicar un temps a divertir-te i gaudir fora de la feina. Participa i comparteix aficions amb els teus companys de feina: t'ajudarà a conformar el sentit de pertinença a un grup i afavorirà el teu benestar psicològic. Tens una bona pila d'activitats al teu abast. Consulta la intranet.
Llegeix més informació sobre tenir cura de la salut a la feina.
Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com