Diumenge, 5 de juliol de 2020

Exercici físic per mantenir la depressió a ratlla

 

Exercici físic per mantenir la depressió a ratlla

Evitar el sedentarisme i realitzar exercici físic és molt important en cas de patir depressió pels múltiples efectes positius sobre la salut: contribueix al benestar físic i psicològic i ajuda a millorar els símptomes de la depressió.

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 10.10.18 - 15:07h

Sabies que practicar de forma regular exercici físic com sortir a córrer o anar amb bicicleta durant mitja hora tres dies a la setmana millora els símptomes de la depressió i, a més, ajuda a prevenir-la? Així ho demostren nombrosos estudis científics i per això molts professionals de l’àmbit de la salut mental ja recomanen l’exercici com una part del tractament de la depressió.

La depressió és un trastorn mental que es caracteritza per un estat d’ànim baix, pèrdua d’interessos o de la capacitat per gaudir de les coses que abans produïen plaer, sentiments de culpa, manca d’autoestima, trastorns de la son o de la gana, sensació de cansament i manca de concentració. La depressió pot ser aguda, tot i que, de vegades, pot esdevenir crònica o es pot patir de forma recurrent; en aquests casos, el trastorn dificulta les activitats quotidianes, afecta la feina o la vida escolar.

Les persones que pateixen depressió sovint se senten amb baix estat d’ànim i els manca l’energia per afrontar les activitats de la vida quotidiana, fet que fa que tendeixin a estar més inactives i aïllades. Si és el teu cas, et podem ajudar. Consulta el Programa de salut mental al personal sanitari de Medicina del treball (ext.88077).

Fer exercici regularment, sobretot en grup o en una instal·lació esportiva, en contacte amb més gent, ajuda a sortir de casa i distreure’s, a sentir-se millor amb un mateix, facilita conèixer gent nova i repercuteix positivament en l’autoestima. A més, practicar activitat física de forma regular també té efectes sobre l’organisme, ja que fa augmentar la capacitat respiratòria, ajuda a mantenir el pes adequat i a combatre l’estrès i l’ansietat.
Si una persona del teu entorn pateix depressió o també si és el teu cas, pots convidar-la a fer exercici de forma planificada, repetitiva i intencionada, per tal de millorar la seva condició física.
Per fer-ho, tingues en compte les següents recomanacions:

- Fes exercici de 3 a 5 dies a la setmana.
- No cal cansar-se excessivament. Si no es pot córrer, n’hi ha prou de caminar.
- Cal fer escalfaments de 5 a 10 minuts amb exercicis suaus com caminar de pressa per evitar lesions musculars.
- Si no hi ha el costum de fer exercici es pot començar amb uns 20 minuts i augmentar-ne la durada progressivament, segons la capacitat i el tipus d’exercici, fins a arribar a 30 minuts aproximadament.
- En finalitzar l’activitat, també cal fer estiraments per mantenir la flexibilitat de les articulacions. D’aquesta manera s’eviten lesions musculars.
Pots consultar més informació sobre una bona salut física i la depressió i els consells sobre l'activitat física. Recorda que mantenir un bon estat de salut física evitarà o pot resoldre els problemes de salut derivats tant de la malaltia com de l’apatia, de la inactivitat psicomotriu i de l’aïllament social que sovint l’acompanyen.

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB