Dissabte, 19 de setembre de 2020

Dietes anticàncer. Existeixen?

 

AECC

Dietes anticàncer. Existeixen?

No. No hi ha cap aliment ni combinació d'aliments que curi el càncer. Totes aquestes dietes tenen un element en comú, que no tenen cap tipus de suport científic ni proves que funcionin.

Servei de Prevenció-Medicina del Treball, en col·laboració amb l’Associació Espanyola contra el Càncer, AECC / 08.05.18 - 09:32h

Què cal menjar quan es pateix càncer és una de les grans preguntes que es fan les persones malaltes de càncer després del seu diagnòstic. Hi ha moltes teories sobre els aliments per combatre el càncer i dietes anticancerígenes. 

El problema d'aquest tipus de dietes és que afecten negativament totes les cèl·lules de l'organisme provocant un estat de malnutrició i que poden fer minvar la massa muscular del cos. Aquesta situació afebleix físicament la persona, que tindrà més dificultat a l'hora d'afrontar la malaltia i els tractaments. 

L'única dieta que ha demostrat ser beneficiosa per a la salut és la dieta mediterrània. Cap altra de les suposades dietes miraculoses ha demostrat beneficis per a la salut; encara més, moltes poden suposar un perjudici per a la persona, i interferir negativament en la seva salut.

Falses dietes miracle que no ajuden gens:

  • Dieta alcalina: Et diran que menjar alguns aliments, com per exemple mel, ous i pollastre, entre molts altres, farà que la sang estigui més àcida, la qual cosa desequilibraria el pH del cos i provocaria algunes malalties, com el càncer. Per tant, consumir una dieta oposada et guariria del càncer. No t'ho creguis pas, és fals.
  • Dietes cetogènicas: Els que promouen aquest tipus de dieta aposten pel consum de greixos, proteïnes i omega-3, i per no prendre carbohidrats ni aliments amb moltes calories. No solament no està demostrada la seva eficàcia, sinó que estudis recents han demostrat que certs tipus de cèl·lules tumorals mamàries podrien alimentar-se a partir de greix.
  • Dieta macrobiótica: les persones que segueixen aquesta dieta parlen més d'un estil de vida, en el qual busquen el benestar físic i emocional a través de l'alimentació. No té res a veure amb guarir o modificar l'evolució del càncer.

Mites i altres teories de falses cures del càncer:

  • La cura del bicarbonat: Es relaciona també amb la falsa creença que prendre certs aliments genera un pH alcalí i això guareix el càncer. Fals
  • El sucre alimenta el càncer: Totes les cèl·lules del nostre cos s'alimenten de glucosa i prendre sucre no vol dir que les cèl·lules cancerígenes creixeran més ràpidament. El sucre sempre s'ha de moderar a causa que el sobrepès i l'obesitat sí que estan relacionats amb majors probabilitats de diversos tipus de càncer que explicarem posteriorment. Però afirmar que el sucre alimenta el càncer és fals i desproporcionat.
  • La cura de la vitamina C: aquesta teoria sosté que la vitamina C guareix el càncer. La vitamina C és molt beneficiosa per a la salut però no guareix el càncer.
  • La cura del cartílag de tauró: un mite molt exòtic segons el qual “el cartílag de tauró guareix el càncer”. Curiós i exòtic, però fals.
  • L'aigua amb llimona als matins: “L'aigua amb llimona als matins guareix el càncer”. Un altre mite. És fals, l'aigua amb llimona és sana, però no guareix el càncer.
  • Els suplements nutricionals: els suplements nutricionals no són necessaris en persones que portin una dieta equilibrada i no pateixin alguna malaltia. Avui dia, no comptem amb cap evidència científica que demostri que els suplements nutricionals disminueixen el risc de càncer.
  • Els superaliments: els superaliments són productes molt rics en nutrients i especialment beneficiosos per a la salut. En aquest cas, aquests aliments són beneficiosos per a la salut i es prenen generalment en dietes equilibrades, per la qual cosa disminueixen la probabilitat de tenir càncer, però, de cap manera això s'ha de confondre amb la idea que guareixen o eliminen aquesta malaltia.

En aquest sentit, val la pena dir que en la majoria de casos, els qui promouen aquest tipus de dietes anticáncer confonen el concepte de prevenir el càncer amb el concepte de guarir (i la majoria d'aquestes dietes tampoc contribueixen a prevenir-lo). 

Prevenir es refereix a disminuir el risc en una persona sana que aquesta emmalalteixi. Guarir fa referència a eliminar la malaltia quan aquesta ja existeix. Si parlem de guarir el càncer, l'única cosa que fins ara s'ha demostrat que funciona millor és la teràpia convencional (quimioteràpia, radioteràpia, cirurgia).

L'alimentació està relacionada enormement amb la nostra salut present i futura. Això no significa que les malalties oncològiques es puguin arribar a prevenir a través d'una dieta específica, o que si hem desenvolupat algun tipus de tumor la causa sigui la nostra manera de menjar. 

És difícil relacionar el consum d'un aliment natural amb la malaltia, però el que sí que se sap, que està recolzat per evidència científica i organismes internacionals és que fins al 50% dels casos de càncer es poden prevenir amb un estil de vida saludable, és a dir, cal mantenir un pes adequat per a la talla i edat, no fumar, no beure alcohol i fer una alimentació equilibrada i saludable. 

I existeixen dietes que poden causar càncer?

Sí. Una dieta poc saludable pot incrementar el risc de fins a 6 tipus diferents de càncer. 

Existeixen aliments directament relacionats amb l'increment de risc de càncer com el cas de la carn processada (qualsevol tipus de carn que ha estat transformada amb salaó, curat, fermentació, fumat o altres processos per millorar el gust i preservar l'aliment), i també existeixen aliments que contribueixen al sobrepès i l'obesitat (greixos saturats i aliments alts en calories), cosa que incrementa també fins a 13 tipus diferents de càncer.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB