Retornem a la fase d'excepcionalitat
Retornem a la fase d'excepcionalitat

Declarada de nou la fase d'excepcionalitat per sequera hidrològica

Les darreres pluges han permès l'Agència Catalana de l'Aigua passar de la fase d’emergència 1 a la d'excepcionalitat en el Pla de Sequera, reduint així les exigències d'estalvi i eficiència que s'han de complir.

Redacció - Gestió mediambiental / 13.05.24 - 10:51h

Les mesures implementades fins al moment i les darreres pluges han permès millorar l’estat dels embassaments. Com a conseqüència, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha anunciat el pas, de nou, a la fase d’excepcionalitat (declarada en primer moment el febrer de 2023) deixant enrere la fase d’emergència, vigent des de febrer de 2024. La situació de sequera hidrològica, però, es manté i afecta diversos àmbits, com l'embassament del Ter-Llobregat, conca que dona subministrament a la ciutat de Barcelona, entre d’altres municipis.

La sequera és un procés gradual que avança depenent de les reserves dels embassaments (en aquests moments, aquestes se situen en el 25.3%). Que es pugui tornar a una situació de normalitat dependrà de les pluges de la propera tardor, així com de l’adopció de mesures d’estalvi més exigents, donada l’escassedat de recursos hídrics.

Garantir l’abastament de la població

El Pla de Sequera és l'eina aprovada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, a través de l’ACA, per gestionar els episodis d'escassetat d'aigua en el territori de les conques internes.

L’objectiu fonamental i prioritari del pla és assegurar l’abastament de la població, minimitzant els efectes negatius sobre l’estat dels recursos hídrics i els impactes econòmics sobre les activitats que utilitzen l’aigua com a factor de producció. El Pla especial de sequera estableix les mesures per mitigar o minimitzar els danys a mesura que avança la gravetat de la sequera.

Alhora, el protocol d’actuació per situació de sequera de la ciutat de Barcelona preveu que els grans consumidors d’aigua, aquells que consumeixen més de 7.000 m3/any (com és el cas tant de Transports de Barcelona com de Ferrocarril Metropolità de Barcelona), elaborin un pla d’ús eficient a les seves instal·lacions. Plans que han d’incorporar estratègies i mecanismes d’estalvi que en redueixin el consum fins, al menys, els mínims establerts per l’ACA per a cadascun dels tres escenaris de sequera.

Reforçar l’eficiència i l’estalvi a TMB

Transports de Barcelona i Ferrocarril Metropolità de Barcelona tenen implantades accions per a la reducció del consum de l’aigua d’un 15% respecte del consum habitual.

TMB vol recordar els treballadors i les treballadores la situació actual i encoratjar-los a fer un consum eficient dels recursos, tant en el seu temps a l’empresa com a les llars, amb l’objectiu comú d’aconseguir assegurar l’abastament de la població. Tenint això en consideració, és previst mantenir la campanya de sensibilització a tot el personal de TMB.

Si vols conèixer l’avanç i canvis d'escenaris, pots consultar aquest web de l’Ajuntament de Barcelona.

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB